26/01/2026

«Σιάμισιης: Η Ελλάδα σε τροχιά ενεργειακής αναγέννησης»

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και τον ρόλο της χώρας ως κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο 8ο Athens Investment Forum 2025. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και στις ενεργειακές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή διεθνών ενεργειακών κολοσσών

Σιάμισιης: Αισιοδοξία για τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας

Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά: Μια Νέα Προοπτική

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Energy, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ενεργειακή αγορά κατά τη διάρκεια του 8ου Athens Investment Forum 2025. Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι όλο και πιο καθαρός.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τις νέες συμφωνίες στον τομέα ενέργειας που περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες όπως οι Exxon και Chevron, επισήμανε ότι αυτές οι κινήσεις αποτελούν «μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης» για την ελληνική οικονομία και το επενδυτικό κλίμα.

Για να καταστεί ελκυστικός προορισμός για μεγάλες επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται τρεις βασικοί παράγοντες:

  1. Σταθερότητα στην πολιτική σκηνή και προβλεψιμότητα.
  2. Δυνατότητα σωστής επιχειρηματικής στρατηγικής.
  3. Ρεαλιστικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Θύμισε ότι στο παρελθόν «οι ξένοι κολοσσοί είχαν δείξει ενδιαφέρον», όμως είχαν αποχωρήσει λόγω πολιτικής αβεβαιότητας. Τώρα επιστρέφουν με σταθερές βάσεις και μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Aναφερόμενος στις πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο, υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Κύπρο όπου οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου έχουν αυξήσει τη γεωπολιτική αξία της περιοχής. Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόοδο στις διαδικασίες επαναλειτουργίας του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων που παρέμενε ανενεργός για χρόνια. Όπως δήλωσε: «Υπάρχει ήδη συνεργασία με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις ώστε ο αγωγός να είναι λειτουργικός στους επόμενους μήνες».

Tέλος, σχετικά με πιθανές ενεργειακές κρίσεις σημείωσε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια φυσικού αερίου ή πετρελαίου στη χώρα», επισημαίνοντας ότι «τιμές που αλλάζουν δεν συνιστούν συστημικό κίνδυνο αλλά είναι προσωρινές».