Σκάνδαλο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αυστηρά μέτρα με αναστολές και πρόστιμα για τρεις πιστοποιητικούς φορείς
Στην αναστολή των αδειών, ως Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) στον τομέα της βιολογικής παραγωγής, αλλά και στην επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων σε τρεις εταιρείες προχώρησε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα. Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Ομάδας Συντονισμού (Task Force) για τη βιολογική παραγωγή και Γενικός
Αναστολή Αδειών και Πρόστιμα στον Τομέα της Βιολογικής Παραγωγής
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε σε αναστολή των αδειών που αφορούν Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) στο πεδίο της βιολογικής παραγωγής,καθώς και στην επιβολή σημαντικών χρηματικών προστίμων σε τρεις εταιρείες,έπειτα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Κώστα Τσιάρα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Σπύρου Πρωτοψάλτη, Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και επικεφαλής της Ομάδας Συντονισμού για τη βιολογική παραγωγή, “η υποστήριξη προς τη βιολογική παραγωγή πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία του καταναλωτή. Η έννοια της “πράσινης μετάβασης” δεν μπορεί να έχει νόημα χωρίς την εγγύηση ότι κάθε πιστοποιητικό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.” Επιπλέον ανέφερε ότι “οι έλεγχοι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’, οι επιβληθείσες κυρώσεις καθώς επίσης η δράση της Task Force στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: διαφυλάσσουμε τους συνεπείς παραγωγούς που εργάζονται σωστά ενώ θα αγωνιστούμε ώστε να μην πλήττεται η αξιοπιστία των ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί με συνέπεια μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα προϊόντα που φέρουν την ετικέτα ‘βιολογικό’ τιμούν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.”
Συγκεκριμένα:
- Μία εταιρεία υπόκειται σε αναστολή έγκρισης ως ΟΕΠ στο χώρο της βιολογικής παραγωγής για έξι (6) μήνες από τις 25.11.2025, συνοδευόμενη από πρόστιμο ύψους 38.461,50 ευρώ.
- Σε άλλη εταιρεία επιβάλλεται επίσης αναστολή έγκρισης ως ΟΕΠ για έξι (6) μήνες από 25.11.2025 μαζί με πρόστιμο 42.307,70 ευρώ.
- Για τρίτη εταιρεία ισχύει το ίδιο μέτρο αναστολής για έξι (6) μήνες ξεκινώντας στις 25.11.2025 με πρόστιμο συνολικού ποσού 42.307,70 ευρώ.
@Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι οι συμπολίτες που επηρεάζονται έχουν ασκήσει τα καθορισμένα ένδικα βοηθήματα υποβάλλοντας ενστάσεις οι οποίες εξετάστηκαν κατάλληλα.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας επικυρώθηκαν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ενώ οι κυρώσεις παραμένουν ενεργές στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπιστία του συστήματος πιστοποίησης εις βάρος συνεπών παραγωγών.
@Οι τελευταίες αποφάσεις παρέχουν μία εικόνα όπου το σύνολο των προστίμων στους φορείς πιστοποίησης ανέρχεται πλέον στα 179.692,05 ευρώ.
@Παράλληλα σημειώνεται πως η Task Force επανεξετάζει εκ βάθρων το πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου των φορέων πιστοποίησης όπως επίσης αξιοποιεί δεδομένα απ’ όλους τους ελέγχους πραγματοποιούμενους από τον ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’, προγραμματίζοντας έτσι περαιτέρω παρεμβάσεις προς όφελος διαφάνειας στην αλυσίδα των βιολογικών προϊόντων.
@Τα αποτελέσματα αυτής της πολύμηνης προσπάθειας είναι ήδη στο τελικό στάδιο σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ: συγκεντρωτικά στοιχεία μαζί με συμπεράσματα θα παρουσιαστούν δημόσια σύντομα ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα όλοι οι ενδιαφερόμενοι –παραγωγοί, επιχειρήσεις αλλά κι καταναλωτές– ενώ παράλληλα θα δρομολογηθούν απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες όπου χρειαστεί.
