05/12/2025

Δήμος Αθηναίων: Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία Byron με άμεσες παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις στους πολίτες

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένει ο Δήμος Αθηναίων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας Byron, με όλες τις δημοτικές υπηρεσίες σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η Πολιτική Προστασία, η Δημοτική Αστυνομία, η Καθαριότητα, το Πράσινο

Κακοκαιρία BYRON: Έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου

Δήμος Αθηναίων: Συνεχής επιφυλακή εν μέσω κακοκαιρίας Byron

Ο Δήμος Αθηναίων παραμένει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας εξαιτίας των σοβαρών καιρικών συνθηκών που φέρνει η κακοκαιρία Byron. Όλες οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, προκειμένου να διαχειριστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου,οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας,Δημοτικής Αστυνομίας,Καθαριότητας,Πρασίνου και Τεχνικών Υπηρεσιών εργάζονται αδιάλειπτα κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου ήταν απαραίτητο.

Από την αρχή της καταιγίδας, τα συνεργεία του δήμου έχουν επικεντρωθεί σε γειτονιές και περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμυρών. Παρά το γεγονός ότι η υποδομή αποχέτευσης ομβρίων καλύπτει μόλις το 20% της πόλης, η Αθήνα έχει αντεπεξέλθει στον μεγάλο όγκο βροχής που παρατηρήθηκε μέχρι 45 χιλιοστά ανά ώρα σε ορισμένα σημεία. Σε περιοχές με περισσότερους φυσικούς χώρους και πράσινο τα φαινόμενα ήταν λιγότερο έντονα, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ενίσχυση των φυσικών λύσεων και των πράσινων υποδομών σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Σε κρίσιμες περιοχές όπως ο Λυκαβηττός είχαν σταλεί από νωρίς οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας για να διευκολύνουν την πρόσβαση στα συνεργεία επισκευών. Η συνεχής μετάδοση εικόνας στην πλατφόρμα συντονισμού του δήμου επέφερε άμεσες παρεμβάσεις εκεί όπου χρειάστηκαν. Στις συχνά πληγέντες περιοχές πραγματοποιήθηκαν αντλήσεις νερού από τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης χρησιμοποίησε αντλητικά μηχανήματα τόσο για προληπτικούς όσο και επιχειρησιακούς σκοπούς ενώ η Διεύθυνση Οδοποιίας είχε λάβει μέτρα στο γεφύρι της Σαλαμινίας λόγω κινδύνου υπερχείλισης. Επίσης συνεργεία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες αντιμετώπισαν διάφορες βλάβες στα δίκτυα αποχέτευσης καθώς επίσης προβλήματα στους δρόμους απομακρύνοντας τυχόν κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς.

Το Μητρώο Εργοληπτών ενεργοποιήθηκε ώστε να πραγματοποιήσει επείγουσες παρεμβάσεις σε επικίνδυνες ζώνες όπως είναι ο λόφος του Λυκαβηττού αλλά και το ρέμα του Ποδονίφτη χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα.

Λόγω ατυχημάτων που συνέβησαν σχετιζόμενα με καλύμματα φρεατίων –τα οποία είναι αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ– τοποθετήθηκαν προειδοποιήσεις κι προστατευτικά εμπόδια στους κεντρικούς δρόμους ενώ αφαιρέθηκαν πλαστικά καλύμματα που είχαν εγκαταστήσει άγνωστοι κοντά στα Προπύλαια προκαλώντας μπλοκαρίσματα.

Ο Κοινωνικός Τομέας Υποστήριξης Δραστηριοτήτων (ΚΥΑΔΑ) μαζί με τις ομάδες Street Work περιπολούσαν για τον εντοπισμό αστέγων ώστε να τους μεταφέρουν σε διαθέσιμες δομές μάλιστα μια οικογένεια οδηγήθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο.

Για λόγους ασφαλείας, έχει αποφασιστεί ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεότερης ειδοποίησης εξαιτίας πτώσεων κλάδων δέντρων καθώς επίσης λόγω συσσώρευσης υδάτων στην περιοχή αυτή. Ο δήμος συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις ή στάθμευση σε ζώνες γνωστές για προηγούμενες πλημμύρες. Για επείγοντα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν μέσω τηλεφωνικών γραμμών ή μέσω της εφαρμογής Novoville.

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει πως κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με παραπλανητικό περιεχόμενο από προηγούμενες χρονικές περιόδους που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές καταστάσεις σήμερα. Υπογραμμίζει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τον δημόσιο φωτισμό στην περιοχή είναι ο ΔΕΔΔΗΕ κι έτσι καλούνται όλοι οι πολίτες να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές πληροφοριών.