27/02/2026

«Μητσοτάκης: Μεταρρύθμιση στον πρωτογενή τομέα – Ανακοινώνονται 6 νέα μέτρα για τη στέγαση και οι αιχμές για τους «πολιτικούς του καναπέ»»

«Μετέχουμε τις τελευταίες πέντε ημέρες σε μια συζήτηση ξεχωριστή καθώς καλούμαστε να εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό τον οποίο δεν κατέθεσε απλώς ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αλλά για πρώτη φορά ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν στον πρόσωπό του την πρόοδο της χώρας μας. Πρόκειται για τον καλύτερο πρόλογο

Μητσοτάκης: Αναγκαία η μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα – Τα 6 νέα μέτρα για το στεγαστικό και οι αναφορές σε «Ιθάκη» και «πολιτικούς του καναπέ»

Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2026 στη Βουλή

Τις τελευταίες πέντε ημέρες συμμετέχουμε σε μια ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση, καθώς καλούμαστε να εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό που δεν υποβλήθηκε μόνο από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, αλλά επίσης από τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Κυριάκο Πιερρακάκη. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν την πρόοδο της Ελλάδας μέσω αυτού του διορισμού. Πρόκειται για μια εξαιρετική εισαγωγή στην κουβέντα σχετικά με το οικονομικό σχέδιο του 2026.Ιδιαίτερα αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη συμπίπτει ακριβώς με την επέτειο δέκα ετών από τη στιγμή που η χώρα μας βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το ευρώ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

«Παλαιότερα το σύνθημα ήταν ‘μένουμε Ευρώπη’ και στη συνέχεια ‘γινόμαστε Ευρώπη’. Τώρα όμως η Ευρώπη λέει ‘εμείς γινόμαστε Ελλάδα’.Ο επικεφαλής ενός ισχυρού θεσμού δεν μας επισκέπτεται απειλητικά όπως έκανε στο παρελθόν ο κ. Ντάισελμπλουμ αλλά είναι πλέον ένας από εμάς», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτή είναι και μια δικαίωση μιας εξαετούς πολιτικής πορείας, ενός σχεδίου και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτήν. Συμπυκνώνει τη πιο πειστική απάντηση στις καταστροφολογικές φωνές και στον μηδενισμό που έχουν ακουστεί. Είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε κάποια βασικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, είπε πως «όταν το ποτήρι έχει νερό, δεν μπορεί κανείς να βλέπει χυμό».

Παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών ανέρχονται σε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους συγκριτικά με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

“Το χρέος θα μειωθεί κάτω από το 120% μέχρι το 2029”, ανέφερε καθώς αναφέρθηκε επίσης στη συνεχή πτώση της ανεργίας και στον πληθωρισμό προβλέπεται στο 2,2%, κάνοντας γνωστό ότι οι αυξήσεις αποδοχών θα υπερβαίνουν κάθε πιθανή απώλεια.

“Η επενδυτική δραστηριότητα θα ενισχυθεί περισσότερο ενώ η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης θα προσφέρει επιπλέον αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία”, τόνισε.

“Όλα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς κίνδυνο για την δημοσιονομική ισορροπία μας αφού τα έσοδα και οι δαπάνες αυξάνονται ενώ οι φορολογικές επιβαρύνσεις μειώνονται ιδιαιτέρως για τη μεσαία τάξη καθώς επίσης τους νέους και τις οικογένειες”.

Aλλαγές στους αγροτικούς τομείς

Στρατηγικός Σχεδιασμός έως το 2030

Kλήση προς αντιπολίτευση για διάθεση Dia Komitatiou