«Η Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία που Απειλεί την Άγκυρα»
Η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου τρομάζει την Τουρκία, που «βλέπει» την τριμερή συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ ως αντίπαλον δέος και ανάχωμα απέναντι στα ηγεμονικά της σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανησυχία των Τούρκων ήταν εμφανής στις δηλώσεις που έκαναν μετά την τριμερή οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της γειτονικής χώρας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ και
Η Συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου και οι Επιπτώσεις στην Τουρκία
Η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου προκαλεί έντονη ανησυχία στην Τουρκία. Οι αξιωματούχοι της Άγκυρας εκλαμβάνουν τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ ως μια απειλή προς τα στρατηγικά τους σχέδια στη ανατολική Μεσόγειο.Η αγωνία των Τούρκων εκφράστηκε καθαρά από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Χακάν Φιντάν κι Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς επίσης κι από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντέτεινε τις δηλώσεις του ισχυρού ηγέτη του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Κατά τη διάρκεια μιας διευρυμένης σύσκεψης με μέλη της κομματικής βάσης του κόμματός του ΑΚΡ την Πέμπτη, ο Ερντογάν τόνισε πως «οι ενέργειες αυτών των κρατών δεν θα αλλάξουν την στάση μας», προσθέτοντας με σφοδρότητα ότι «τα λόγια όσων φέρουν το αίμα 70.000 Παλαιστινίων αδελφών μας δεν έχουν για εμάς μεγαλύτερη αξία από τον ήχο ενός κούφιου δοχείου».
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε οποιοδήποτε σημείο: «είτε πρόκειται για την ανατολική Μεσόγειο είτε για το Αιγαίο». Ο Γκιουλέρ επανέλαβε αυτή τη θέση λέγοντας πως «καμία προσπάθεια να αποκλειστεί η χώρα μας ή να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν θα πετύχει».
Στρατηγικές Σκέψεις
I δηλώση Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα. Ο επικεφαλής του Ισραηλινού κράτους επισήμανε τις επιδιώξεις εξάσκησης επιρροής που έχει ο Ερντογάν στον περιφερειακό χάρτη: «Είναι γεγονός ότι οι χώρες αυτές είχαν υποστεί κατακτητές στο παρελθόν από διάφορες αυτοκρατορίες. Ωστόσο, με θυσίες πετύχαμε την ανεξαρτησία μας σήμερα». Αναφέρθηκε μάλιστα στη δέκα χρόνια ιστορία ανεξαρτησίας κάθε χώρας ξεχωριστά.»
Ο Νετανιάχου απαντούσε άμεσα στις επαναλαμβανόμενες απειλές του Ερντογάν προς το Ισrael , αφήνοντας μάλιστα υπόνοια σχετικά με πιθανές αξιώσεις λόγω ιστορηκεών καταστάσεων κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μια Νέα Συνοχή
Την ίδια στιγμή:
- “Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου κι Ιακωβίας αποβλέπει σε μεγαλύτερη ασφάλεια”
- “Στην κοινή ανακοίνωση υπάρχει σαφής δέ commitment to strengthen defence and military cooperation.”
Aναφορά έγινε επίσης στο καλώδιο Great Sea Interconnector αλλά κσι στον εμπορικό διάδρομο IMEC που θεωρούνται κρίσιμα έργα για τις ελληνικές σχέσεις με άλλες χώρες.
Parevriotes…
“Μετά τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στους δύο γείτονες Λίβανο-Κύπρο…”
