TYFUN: Ο Ερντογάν και το Πυραυλικό Όνειρο που Απειλεί την Αθήνα!
Η Τουρκία προχωρά στην εξέλιξη του πυραύλου TYFUN, του τουρκικού «Τυφώνα», τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικαλεστεί το 2022 ως επίτευγμα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να πλήξει την Αθήνα. Οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, σύμφωνα με το οποίο κατάφεραν να αυξήσουν την εμβέλειά του στα 2.500
Η Τουρκία Αναπτύσσει τον Πύραυλο TYFUN: Μια Νέα Εποχή για την Αμυντική Βιομηχανία
Η Τουρκία προχωρά στην πρόοδο του πυραύλου TYFUN, γνωστού και ως «Τυφώνας», ένα έργο που έχει αναδειχθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2022 ως σημείο υπερηφάνειας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο πύραυλος αυτός έχει τη δυνατότητα να πλήξει την ελληνική πρωτεύουσα. Σύντομα, οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν βίντεο που αποδεικνύουν πως η εμβέλεια του πυραύλου επεκτάθηκε στα 2.500 χιλιόμετρα.
Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής για το Στρατιωτικό Ραντάρ και την Ασφάλεια των Συνόρων στην Άγκυρα, ο γενικός διευθυντής της Roketsan, Murat İkinci, τόνισε την εξέλιξη αυτού του στρατηγικού όπλου στην έκδοση Block-4 με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις.
Ο İkinci υπογράμμισε τη σημασία της εσωτερικής παραγωγής κρίσιμων αμυντικών συστημάτων για την εθνική κυριαρχία: «Μια χώρα που μπορεί να κατασκευάσει τα δικά της όπλα και τεχνολογίες ασφαλείας μπορεί επίσης να διαμορφώσει τις πολιτικές ασφάλειάς της», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτή η ικανότητα θεωρείται θεμέλιο λιθός για την πραγματική ανεξαρτησία.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα υπερηχητικά συστήματα και οι διαστημικές εφαρμογές αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για το μέλλον των αμυντικών εξελίξεων.
Ο Ικιντζί αποκάλυψε επίσης πως πολλές δυτικές χώρες έχουν επιβάλει εμπάργκο κατά της Τουρκίας – τόσο φανερές όσο και κρυφές – γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη τη στήριξη των εγχώριων υποδομών στον τομέα αυτό: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών αισθητήρων και λέιζερ» είπε χαρακτηριστικά.Η Roketsan είναι μια από τις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο από τους περιορισμούς αυτούς.
“Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας.Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται.”
Στις 2 Νοεμβρίου 2022, ο Ερντογάν είχε δηλώσει τη θέση αυτή προσθέτοντας ότι “Φυσικά θα χτυπήσει” προκαλώντας έτσι νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αυτό δημιουργεί ποικιλία προκλήσεων όσον αφορά την ελληνική αεράμυνα: αν ο Tayfun Block-4 φτάνει πράγματι σε υπερηχητικές ταχύτητες (Mach 5+),τότε απαιτείται άμεση αντίδραση από τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.
“Η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι ένας μόνο πύραυλος αλλά η ταυτόχρονη εκτόξευση πολλών.”
If the Turkish forces deploy the Tayfun alongside drones (Bayraktar) and cruise missiles (Atmaca), it could overwhelm Greek air defense systems by causing what is known as air defense saturation.
Σε αυτήν τη διαδικασία γίνεται σαφής η σημασία των εναέριων radar που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία αφού πρέπει άμεσα να εντοπίσουν οποιαδήποτε εκτόξευση αναγνωρίζοντας εγκαίρως τον κίνδυνο προς ενεργοποίηση των Patriot συστημάτων.
