Ελληνική Οικονομία: Οι Καθοριστικές Συναντήσεις με τους Οίκους Αξιολόγησης που Θα Κρίνουν το Μέλλον!
Κρίσιμα θα είναι το επόμενο διάστημα τα ραντεβού της Ελλάδας με τους διεθνείς οίκους DBRS, Moody’s, Scope Ratings , S&P και Fitch το 2026 καθώς θα αξιολογηθεί εκ νέου το outlook της οικονομίας της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω οίκοι θα αποφασίσουν με βάση τα παρακάτω κριτήρια για την επενδυτική βαθμίδα της
Σημαντικές Αξιολογήσεις για την Ελληνική Οικονομία το 2026
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Ελλάδα, καθώς αναμένονται σημαντικές αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης όπως οι DBRS, Moody’s, Scope Ratings, S&P και Fitch για το 2026. Αυτές οι αξιολογήσεις θα κρίνουν εκ νέου την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Οι παραπάνω οίκοι θα καθορίσουν την επενδυτική βαθμίδα της χώρας με βάση μια σειρά κριτηρίων. Αυτά περιλαμβάνουν τις δημοσιονομικές επιδόσεις, τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τη διαδικασία μείωσης του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα επιθυμεί να δει το αξιόχρεό της να ανέρχεται στην κατηγορία «Α» μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από τη σημερινή κατάσταση που είναι «ΒΒΒ».
Ημερομηνίες Αξιολόγησης
Η πρώτη αξιολόγηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου 2026 από τον καναδικό οίκο DBRS. Στη συνέχεια, η Moody’s θα κάνει την αξιολόγησή της στις 13 Μαρτίου, ακολουθούμενη από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings στις 20 Μαρτίου. Στις 24 Απριλίου θα έχουμε νέα αξιολόγηση από την S&P και στις 8 Μαΐου από τη Fitch.
Επιπλέον, εντός του τρέχοντος έτους σχεδιάζεται δεύτερος γύρος αξιολογήσεων που περιλαμβάνει:
- 4 Σεπτεμβρίου – DBRS
- 18 Σεπτεμβρίου – Moody’s & Scope ratings (διπλή ημέρα)
- 23 Οκτωβρίου – S&P
- 6 Νοεμβρίου – Fitch
Aναπτυξιακά Δεδομένα για το 2025 και Έως το 2029
Aναφορικά με τη δημόσια χρέωση σημειώνεται ότι αυτή μειώθηκε στο επίπεδο του145 ,9 %του ΑΕΠ μέχριτο 2025 σε σχέσημετο154 ,2 %τουΑΕΠόπωςήταντο 2024 . Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι αυτή η θετική τάση πρόκειται να συνεχιστείκαιτο έτος 2026 καθώς προβλέπεται νέο χαμήλωμαστο138 %τουΑΕΠ . Το2030θα είναι ένα σημαντικό έτοςγιατην Ελλάδακαθώς εκτιμάταιότιτότετοδημόσιοχρέοςθαπέσει κάτωαπό120 %τουΑΕΠ φτάνοντας στο119 %τουΑEΠ .
