«Μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων: Η ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Mercosur»
Μετά από περισσότερα από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur προγραμματίζουν να υπογράψουν σήμερα την ιστορική — και αμφιλεγόμενη — συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Ασουνσιόν, πρωτεύουσα της Παραγουάης, με την παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού
Ιστορική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ανάμεσα στην ΕΕ και τη mercosur
Μετά από περισσότερες από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της mercosur ετοιμάζονται να υπογράψουν σήμερα μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Η τελετή θα λάβει χώρα στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης, με την παρουσία της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
«Πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωφεληθούν»,διαβεβαίωσε ο Κόστα,επισημαίνοντας ότι αυτή η συμφωνία θα προσφέρει «αληθινά οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις»,ενώ παράλληλα θα ενισχύσει «την κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» καθώς επίσης και «την παγκόσμια οικονομία βασισμένη σε κοινές αξίες».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε τις αντιρρήσεις αρκετών κρατών-μελών, επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει τις εμπορικές σχέσεις της εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. «Σκοπός μας είναι η οικοδόμηση γεφυρών προς αμοιβαία ευημερία με τους παγκόσμιους εταίρους μας», δήλωσε ο Κόστα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και των τεσσάρων χωρών του Mercosur — Βραζιλίας, Αργεντινής, Ουρουγουάης και Παραγουάης — άρχισαν το 1999 αλλά είχαν πολλές φορές παραλύσει εξαιτίας των αντιδράσεων ευρωπαίων αγροτών. Τώρα πλέον η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν αρχίσει να εφαρμόζεται επίσημα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο διατλαντικό εμπόριο.
