Επιχείρηση “Μαϊμού”: Η ΔΙΜΕΑ Κατάσχεσε και Κατέστρεψε 41.993 Προϊόντα Απομίμησης, Επιβάλλοντας Πρόστιμα 224.500 Ευρώ
Στελέχη της ΔΙΜΕΑ διενήργησαν χθες, 5 Μαρτίου ταυτόχρονους ελέγχους σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη και εντόπισαν, κατάσχεσαν και κατέστρεψαν 41.993 απομιμητικά εμπορικά σήματα και επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 224.500 ευρώ. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διατομεακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς. Όπως επισημαίνεται οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που αφορούσαν εμπορικά σήματα
Στελέχη της Διατομεακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) πραγματοποίησαν ελέγχους σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη, κατασχέσεις και καταστροφή 41.993 απομιμητικών προϊόντων και επέβαλαν συνολικά πρόστιμα ύψους 224.500 ευρώ.
Η επιχείρηση, που διεξήχθη την 5η Μαρτίου, βασίστηκε σε πληροφορίες σχετικά με εμπορικά σήματα γνωστής διεθνούς εταιρείας μόδας (fast fashion), η οποία δραστηριοποιείται στην πώληση ρούχων, υποδημάτων, αξεσουάρ και ειδών ομορφιάς.
Κατά τη διάρκεια των αιφνιδιαστικών ελέγχων, εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 41.993 προϊόντα που έφεραν απομιμητικά εμπορικά σήματα. Τα προϊόντα αυτά προορίζονταν για να τοποθετηθούν σε είδη ένδυσης και να διατεθούν προς πώληση σε καταστήματα που χρησιμοποιούσαν παράνομα την επωνυμία της εν λόγω διεθνούς πλατφόρμας.
Στους παραβάτες επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 224.500 ευρώ. Επιπλέον, κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για δύο ημεδαπούς, για τα αδικήματα της παραποίησης εμπορικών σημάτων και της απάτης.
Η επιτυχία της επιχείρησης οφείλεται στη στενή συνεργασία και την καθοριστική συμβολή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δυτικής Αχαΐας και της Ομάδας Πρόληψης και Διαμεσολάβησης Δυτικής Αχαΐας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί με προσοχή σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και η προετοιμασία της διήρκεσε περίπου 6 εβδομάδες.
Η δήλωση της κ. Τσαγγάρη
Η Διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής, κυρία Δέσποινα Τσαγγάρη, συνεχάρη δημόσια τόσο τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. όσο και την Ελληνική Αστυνομία για τον άρτιο σχεδιασμό και την επιτυχή υλοποίηση της επιχείρησης. Τόνισε ότι:
«Η χθεσινή επιχείρηση αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν αφήνει κανένα πεδίο παρανομίας ανεξέλεγκτο. Τα στελέχη της ΔΙ.Μ.Ε.Α. απέδειξαν την υψηλή επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με επιτυχία μια σύνθετη επιχείρηση κατά της παραποίησης εμπορικών σημάτων. Θέλω να συγχαρώ θερμά τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και την Ελληνική Αστυνομία. Η προστασία της αγοράς, των νόμιμων επιχειρήσεων και των καταναλωτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».
Η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει, τέλος, ότι συνεχίζει με συνέπεια τους ελέγχους που είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού, την προστασία των καταναλωτών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά.
