03/03/2026

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου – Οδηγός με ερωτήσεις & απαντήσεις για την αυτόματη αντιστοίχιση

Στην αυτόματη αντιστοίχιση των παλαιών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας προχωρά η ΑΑΔΕ με το νέο σύστημα πανευρωπαϊκό ταξινόμησης ΚΑΔ. Παράλληλα επισημαίνεται πως εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται τις ημέρες αυτές μπροστά σε μια σημαντική αλλαγή. Η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2026 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του μηνός.

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου – Οδηγός με ερωτήσεις & απαντήσεις για την αυτόματη αντιστοίχιση

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά στην αυτόματη αντιστοίχιση των παλαιών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με το νέο σύστημα πανευρωπαϊκής ταξινόμησης. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτή τη σημαντική αλλαγή. Η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2026 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του ίδιου μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι ψηφιακές εφαρμογές δεν υποστηρίζουν ενάρξεις, μεταβολές και διακοπές εργασιών. Η αυτόματη αντιστοίχιση διενεργείται κεντρικά, χωρίς να απαιτείται άμεση ενέργεια από τους επαγγελματίες ή τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να ελέγξουν εκ των υστέρων τους νέους ΚΑΔ και να προβούν σε τυχόν αλλαγές ή διορθώσεις έως την 1η Ιουνίου 2026, χωρίς την επιβολή προστίμου.

Ποιους αφορά
Η υποχρέωση αντιστοίχισης αφορά όλες τις επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες, ημεδαπές και αλλοδαπές) που δεν έχουν διακόψει τις εργασίες τους. Ουσιαστικά, οποιοσδήποτε διαθέτει ενεργό ΑΦΜ για επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα και έχει κάνει έναρξη, εμπίπτει στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Πώς γίνεται η αυτόματη αντιστοίχιση
Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί την αντιστοίχιση κεντρικά και αυτοματοποιημένα, ακολουθώντας διαφορετική λογική ανά περίπτωση:

  • Εάν ο παλαιός κύριος ΚΑΔ υφίσταται και στη νέα ταξινόμηση, παραμένει ο ίδιος. Οι επιπλέον νέοι ΚΑΔ που αντιστοιχούν καταχωρούνται ως δευτερεύουσες δραστηριότητες.
  • Εάν ο παλαιός ΚΑΔ δεν υπάρχει στη νέα ταξινόμηση, ως κύριος επιλέγεται ο πρώτος αριθμητικά νέος ΚΑΔ που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συνάφεια (σύμφωνα με τις επεξηγηματικές σημειώσεις). Οι υπόλοιποι δηλώνονται ως δευτερεύοντες.
  • Σε περίπτωση ολικής αναθεώρησης της ταξινόμησης, επιλέγεται ο νέος ΚΑΔ με τη μεγαλύτερη συνάφεια με τον υφιστάμενο, βάσει των επεξηγηματικών σημειώσεων.
  • Αν δεν έχει προηγηθεί αντιστοίχιση παλαιού ΚΑΔ βάσει ταξινόμησης του 1997 με εκείνους που ισχύουν από το 2008, ο κωδικός αντικαθίσταται με τον νεότερο ΚΑΔ βάσει της νέας ταξινόμησης του 2025.

Πώς γίνεται ο έλεγχος για τις αλλαγές
Μετά την ολοκλήρωση της αντιστοίχισης, οι επαγγελματίες θα λάβουν ειδοποίηση:

  • Μέσω μηνύματος στο myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο & Επικοινωνία – Τα Μηνύματά μου.
  • Μέσω email στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο μητρώο.

Για να δουν τους νέους ΚΑΔ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στις ψηφιακές εφαρμογές Μητρώου της ΑΑΔΕ (μετά τις 10 Μαρτίου, που αναμένεται να επαναλειτουργήσουν) με τους προσωπικούς τους κωδικούς, στη διαδρομή: myAADE – Μητρώο & Επικοινωνία – Βεβαιώσεις Μητρώου – Τρέχουσα Εικόνα Οντότητας/Επιχείρησης.

Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου
Εάν η αυτόματη αντιστοίχιση δεν αποτυπώνει σωστά τη δραστηριότητά τους, οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν δήλωση διόρθωσης έως την 1η Ιουνίου 2026, χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θα φέρει αυτόματα την ημερομηνία της αρχικής αυτόματης αντιστοίχισης. Ωστόσο, για τυχόν αλλαγές μετά την 1η Ιουνίου 2026, θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις του άρθρου 53 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ).
Η διόρθωση υποβάλλεται μέσω των ψηφιακών εφαρμογών Μητρώου της ΑΑΔΕ, στη διαδρομή: myAADE – Μητρώο & Επικοινωνία – Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου – Στοιχεία Επιχείρησης ή/και Στοιχεία Εγκατάστασης Εσωτερικού – Νέα Δήλωση.

Ειδικές περιπτώσεις
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, σε περιπτώσεις όπου η αυτόματη αντιστοίχιση δεν διενεργήθηκε, παρόλο που είχε προηγηθεί αντιστοίχιση βάσει της ταξινόμησης των ΚΑΔ του 2008, υποβάλλεται ειδικό αίτημα έως την 1η Ιουνίου 2026 μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στο myAADE, στην ενότητα Μητρώο, επιλέγοντας:

  • Για τα φυσικά πρόσωπα: «Μεταβολή εργασιών φυσικού προσώπου που δεν δύναται να ολοκληρωθεί μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE»
  • Για τα νομικά πρόσωπα/οντότητες: «Μεταβολή εργασιών ημεδαπών/αλλοδαπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που δεν δύναται να ολοκληρωθεί μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE»

Επιπλέον, για αναδρομικές αλλαγές ΚΑΔ που αφορούν περίοδο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026, η υποβολή μετά την 1η Μαρτίου γίνεται επίσης μέσω «Τα Αιτήματά μου» στο myAADE (Μητρώο), με τις ίδιες κατηγορίες αιτήματος ανάλογα με τον τύπο του φορολογούμενου, επισυνάπτοντας το έντυπο Δ211 και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οδηγός της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό με 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τη διαδικασία μετάβασης στους νέους ΚΑΔ:

  1. Ποιοι είναι υπόχρεοι σε αντιστοίχιση ΚΑΔ;
    Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες του άρθρου 3 του ΚΦΔ, ημεδαπά ή αλλοδαπά, που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών.
  2. Πώς πραγματοποιείται η μετάβαση στους νέους ΚΑΔ;
    Κεντρικά και αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται ενέργεια από τους φορολογούμενους, εκτός αν επιθυμούν να προβούν σε διόρθωση ή αλλαγή των καταχωρημένων στοιχείων.
  3. Πότε θα διενεργηθεί η αυτοματοποιημένη αντιστοίχιση ΚΑΔ;
    Θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2026 και θα ολοκληρωθεί το α’ δεκαήμερο Μαρτίου 2026. Κατά αυτό το διάστημα, δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση ενάρξεων, μεταβολών και διακοπών εργασιών μέσω των εφαρμογών.
  4. Σε περίπτωση που μια υφιστάμενη δραστηριότητα αντιστοιχίζεται σε περισσότερους από έναν νέους ΚΑΔ, πώς ολοκληρώνεται η αντιστοίχιση;
    Διακρίνονται τρεις περιπτώσεις:
    α) Ο υφιστάμενος ΚΑΔ παραμένει και στη νέα ταξινόμηση: διατηρείται ως κύριος και οι επιπλέον ΚΑΔ δηλώνονται ως δευτερεύουσες δραστηριότητες.
    β) Ο υφιστάμενος ΚΑΔ δεν παραμένει στη νέα ταξινόμηση: επιλέγεται ως κύριος ο πρώτος αριθμητικά ΚΑΔ, με την προϋπόθεση ότι παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συνάφεια (με βάση τις επεξηγηματικές σημειώσεις). Οι επιπλέον ΚΑΔ δηλώνονται ως δευτερεύουσες δραστηριότητες.
    γ) Ολική αναθεώρηση της ταξινόμησης: επιλέγεται ο ΚΑΔ με τη μεγαλύτερη συνάφεια με τον υφιστάμενο (βάσει των επεξηγηματικών σημειώσεων).
    Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα, μετά την επισκόπηση της αντιστοίχισης, να προβούν σε διόρθωση ή αλλαγή των καταχωρημένων στοιχείων έως την 1η Ιουνίου 2026, χωρίς την επιβολή προστίμου.
  5. Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο για τις δηλώσεις διόρθωσης/αλλαγής ΚΑΔ μετά την αυτόματη αντιστοίχιση, χωρίς πρόστιμο;
    Οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις ή αλλαγές έως την 1η Ιουνίου 2026, με ημερομηνία δήλωσης την ημερομηνία της αυτόματης αντιστοίχισης. Μετά την 1η Ιουνίου 2026, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 53 του ΚΦΔ.
  6. Πώς ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μετά την αυτόματη αντιστοίχιση;
    Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται με μήνυμα στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου. Επίσης, λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση στο δηλωμένο email τους. Η επισκόπηση των νέων ΚΑΔ γίνεται μέσω myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο & Επικοινωνία > Βεβαιώσεις Μητρώου > Τρέχουσα Εικόνα Οντότητας/Επιχείρησης.
  7. Πώς υποβάλλεται η δήλωση μεταβολής/διόρθωσης των ΚΑΔ μετά την αυτόματη αντιστοίχιση;
    Μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο & Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Στοιχεία Επιχείρησης ή/και Στοιχεία Εγκατάστασης Εσωτερικού > Νέα Δήλωση.
  8. Σε περίπτωση που δεν διενεργήθηκε η αυτόματη αντιστοίχιση, ενώ είχε γίνει αντιστοίχιση ΚΑΔ 2008, πώς υποβάλλεται η δήλωση αντιστοίχισης νέων ΚΑΔ 2025;
    Κατόπιν ειδοποίησης, υποβάλλεται αίτημα έως την 1η Ιουνίου 2026, χωρίς πρόστιμο, μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στο myAADE (Μητρώο):
    α) Για φυσικά πρόσωπα: «Μεταβολή εργασιών φυσικού προσώπου που δεν δύναται να ολοκληρωθεί μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE».
    β) Για νομικά πρόσωπα/οντότητες: «Μεταβολή εργασιών ημεδαπών/αλλοδαπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που δεν δύναται να ολοκληρωθεί μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE».
    Κατά την υποβολή, επισυνάπτεται η δήλωση Μητρώου (έντυπο Δ211) και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  9. Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί αντιστοίχιση των ΚΑΔ 1997 με τους ΚΑΔ 2008;
    Θα αντικατασταθούν με ορισμένο ειδικό ΚΑΔ.
  10. Πώς υποβάλλονται τα αιτήματα για αναδρομικές μεταβολές ΚΑΔ έως 28/02/2026, μετά την 1η Μαρτίου 2026;
    Μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στο myAADE (Μητρώο), επιλέγοντας τις ίδιες κατηγορίες αιτήματος με το ερώτημα 8, και επισυνάπτοντας το έντυπο Δ211 και τα δικαιολογητικά.