19/06/2026

ΑΔΜΗΕ: Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 4,05 ευρώ, με πολλαπλάσια υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου

Στα 4,05 ευρώ ανά νέα μετοχή ορίστηκε η τιμή διάθεσης στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.  Η τιμή διάθεσης  είναι η ίδια στην διεθνή προσφορά και στην ελληνική δημόσια προσφορά. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υποστηρίχθηκε από θεμελιώδη επενδυτή (cornerstone  investor) ήτοι από την Capital World Investors, επενδυτικό βραχίονα

ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ Ενώνουν Δυνάμεις για Νέο Κέντρο Διανομής στην Κερατέα: Η ΤΕΡΝΑ Ανέλαβε το Στρατηγικό Έργο

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ορίστηκε στα 4,05 ευρώ ανά νέα μετοχή, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Η συγκεκριμένη τιμή ισχύει τόσο για τη διεθνή όσο και για την ελληνική δημόσια προσφορά.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έλαβε ισχυρή στήριξη από θεμελιώδη επενδυτή (cornerstone investor), την Capital World Investors, επενδυτικό βραχίονα της Capital Group, η οποία εγγράφηκε για 70 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΔΜΗΕ ΑΝΩΝΥΜH ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), ελεγχόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο και υφιστάμενος μέτοχος πλειοψηφίας, εγγράφηκε για 270,9 εκατομμύρια ευρώ, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στο 51,12%.

Περαιτέρω, η συνδυασμένη προσφορά προσέλκυσε σημαντική ζήτηση από άλλους βασικούς (anchor) επενδυτές, παγκόσμιας εμβέλειας, υψηλής κεφαλαιοποίησης, μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές, καθώς και εξειδικευμένους επενδυτές του κλάδου.

Τελικά, οι Νέες Μετοχές που προσφέρθηκαν στην αγορά (εξαιρουμένων των προσφορών από τον ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και την Capital World Investors) υπερκαλύφθηκαν πολλαπλάσια, με τις περισσότερες Νέες Μετοχές να αναμένεται να διατεθούν σε θεμελιώδεις επενδυτές και υφιστάμενους μετόχους.

Βάσει αυτής της ζήτησης, στις 19 Ιουνίου 2026, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε: (i) να αποδεχτεί προσφορές για τις Νέες Μετοχές ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ και (ii) να ορίσει την τελική τιμή διάθεσης για τις Νέες Μετοχές που προσφέρθηκαν στη Συνδυασμένη Προσφορά στα 4,05 ευρώ ανά Νέα Μετοχή. Η Τιμή Διάθεσης είναι η ίδια τόσο στη Διεθνή Προσφορά όσο και στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Συνεπώς, αναμένεται η έκδοση ενός συνολικού αριθμού 130.864.197 Νέων Μετοχών.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνδυασμένης Προσφοράς αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23 Ιουνίου 2026.

Υπερκαλύφθηκε 14 φορές η αύξηση κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Όπως είχε ήδη αναφερθεί, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ολοκληρώθηκε με ισχυρή υπερκάλυψη, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν κατά 14 φορές το ποσό των 250 εκατ. ευρώ που επιδίωκε να αντλήσει η εταιρεία από την αγορά και κατά περίπου 7 φορές το συνολικό μέγεθος της έκδοσης, ύψους 530 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 6 δισ. ευρώ έως το 2029. Από το ποσό του 1 δισ. ευρώ, τα 530 εκατ. ευρώ κλήθηκαν να καλύψουν οι μέτοχοι της μητρικής εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών μέσω της ΑΜΚ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ από την αγορά και τα υπόλοιπα το Δημόσιο. Μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, το Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει ποσό ύψους 269 εκατ. ευρώ και η κινεζική State Grid 240 εκατ. ευρώ που της αναλογούν για να διατηρήσει το ποσοστό 24% που κατέχει στον ΑΔΜΗΕ. Από το συνολικό ποσό των 510 εκατ. ευρώ συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, τα 370 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ισχυρή ήταν η συμμετοχή εγχώριων και ξένων επενδυτών, με τις συνολικές προσφορές, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Πέραν της Capital World Investors, η οποία είχε δεσμευτεί για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ με ποσό έως 70 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν και από άλλους ξένους θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας προς την ελληνική εταιρεία. Η εταιρεία δεν έλαβε υπόψη της προσφορές κάτω από τα 4,05 ευρώ.

Η ΑΜΚ, όπως έχει τονίσει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, αποτελεί βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου περιόδου 2026-2029, με έμφαση στα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Στον πυρήνα του επενδυτικού προγράμματος βρίσκονται οι εμβληματικές διασυνδέσεις των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις πρώτες δύο διασυνδέσεις, ενώ στο στάδιο ωρίμανσης μπαίνει και το σχέδιο της δεύτερης διασύνδεσης με την Ιταλία σε συνεργασία με τον Ιταλό διαχειριστή (TERNA). Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης, η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2029, φθάνοντας από τα 3,3 δισ. ευρώ που υπολογίζεται για το 2025 σε επίπεδα άνω των 6 δισ. ευρώ.

Σε οικονομικό επίπεδο, το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει EBITDA 350-380 εκατ. ευρώ το 2026, έναντι περίπου 305 εκατ. ευρώ το 2025, καθώς και καθαρά κέρδη μετά φόρων 165-185 εκατ. ευρώ, από περίπου 130 εκατ. ευρώ το 2025. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να διατηρήσει πολιτική διανομής μερίσματος ύψους 50% των καθαρών κερδών, ενώ η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αναμένεται να συνεχίσει να διανέμει σχεδόν το σύνολο των διανεμητέων κερδών στους μετόχους της.

Διαβάστε επίσης:

  • ΑΔΜΗΕ: Δεν θα ληφθούν υπόψη οι προσφορές κάτω των 4,05 ευρώ
  • ΑΔΜΗΕ: Καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου – Cornerstone Investor η Capital
  • Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News