01/09/2025

«Αγρότες σε Κρίση: Τα Καρπούζια Σαπίζουν στα Χωράφια – Οι Προκλήσεις που Απειλούν την Παραγωγή»

Τουλάχιστον 0,25 λεπτά θα πρέπει να πουλήσουν το καρπούζι οι παραγωγοί στο Ερατεινό της Καβάλας προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα τους. Όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha παραγωγός από το Ερατινό Καβάλας, το «καρπουζοχώρι» της Ανατολικής Μακεδονίας «το καρπούζι θα έπρεπε κανονικά να φεύγει 25 – 30 λεπτά από εμάς τους

Παραγωγοί σε… απόγνωση: Έμειναν τα καρπούζια στα χωράφια – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – enikonomia.gr

Δυσκολίες για τους Παραγωγούς Καρπουζιού στο Ερατεινό της Καβάλας

Για να μπορέσουν οι παραγωγοί στο Ερατεινό της Καβάλας να καλύψουν τα έξοδά τους, η τιμή πώλησης του καρπουζιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,25 ευρώ το κιλό. Ένας παραγωγός από την περιοχή δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha ότι «το καρπούζι θα έπρεπε κανονικά να φεύγει 25 – 30 λεπτά από εμάς τους παραγωγούς και να φτάνει με μια μικρή αύξηση στον καταναλωτή». Ωστόσο, η τρέχουσα τιμή είναι κάτω από 15 λεπτά, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία ασύμφορη για τις καλλιέργειες και τους ίδιους τους αγρότες.

Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν οι Αγρότες

Στο ίδιο πλαίσιο, το ρεπορτάζ του Alpha αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καρπουζιών στην περιοχή. Συνοπτικά:

  • Aδιάθετη παραγωγή: Στο παραδοσιακό «καρπουζοχώρι» υπάρχουν περίπου 1.500 στρέμματα καλλιεργειών με συμμετοχή 150 αγροτών. Δυστυχώς, δεκάδες χιλιάδες τόνοι καρπουζιών παραμένουν αδιάθετοι και σαπίζουν στα χωράφια.
  • Μείωση τιμών: Η τιμή για το όψιμο καρπούzi έχει υποχωρήσει στα 12 λεπτά ανά κιλό,κάτι που οδηγεί πολλούς αγρότες σε οικονομική κρίση καθώς δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα της παραγωγής.
  • Kλιματικές συνθήκες: Η παρατεταμένη ζέστη και η ξηρασία έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να τα διαθέσουν στους εμπόρους.
  • Kόστος παραγωγής: Το κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 1000 ευρώ. Οι αγρότες επισημαίνουν ότι χρειάζονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω των ζημιών από την ξηρασία για να μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά.

Aξιοσημείωτο είναι ότι το 80% των καρπουζιών που παράγονται στο Ερατεινό διατίθενται στην εγχώρια αγορά ενώ μόλις το υπόλοιπο 20% εξάγεται στις Βαλκανικές χώρες και στην Ευρώπη.