«Αλήθειες και Ψέματα: Αποκαλύψεις για το Νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο»
«Για τέσσερα fake news γύρω από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο “Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο- Προστασία στην Πράξη”» κάνουν λόγο πηγές του Υπουργείου. Αυστηροί κανόνες για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων – Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας Συγκεκριμένα, αναφέρουν

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπάρχουν τέσσερα παραπλανητικά δημοσιεύματα σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο “Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο- Προστασία στην Πράξη”.
Αυστηρές ρυθμίσεις για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων – Τι αλλαγές εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Αναλυτικά, οι πηγές αναφέρουν τα εξής:
- Ψέμα Νο1: Ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να εργάζεται 13 ώρες.
- Ψέμα Νο2: Ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να εργάζεται 13 ώρες χωρίς πληρωμή υπερωριών.
- Ψέμα Νο3: Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη που επιτρέπει στον εργοδότη να ακυρώνει ελεύθερα τη θερινή άδεια των εργαζομένων.
- Ψέμα Νο4: Η σύμβαση ενός εργαζομένου μπορεί να καταγγελθεί μέσω sms.
Αλήθεια: Όχι, η υποχρέωση εργασίας περιορίζεται στις 9 ώρες. Δηλαδή, μέχρι την ώρα που θεωρείται υπερεργασία. Για οποιαδήποτε επιπλέον ώρα απαιτείται συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη. Συνεπώς, ο εργαζόμενος πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του. Άρα, δεν μπορεί κανείς να αναγκαστεί να δουλέψει για 13 ώρες.
Αλήθεια: Κάθε υπερωρία αμείβεται νόμιμα με προσαύξηση τουλάχιστον +40% στην αμοιβή. Έτσι, απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου για οποιαδήποτε εργασία πέρα από τις 9 ώρες και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση: +20% για τις υπερεργασίες και +40% για τις υπερωρίες.
Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο.
Aλήθεια:No changes are made regarding the terms of dismissal or the termination of employment contracts.