Ανακαλύψεις που Αλλάζουν την Ιστορία: Τα Μυστικά Γεωλογικά Ευρήματα και τα Ανεξερεύνητα Σπήλαια της Αμοργού
Τέσσερα άγνωστα μέχρι σήμερα σπήλαια, αδιάψευστοι μάρτυρες του γεωλογικού παρελθόντος της Αμοργού, αποκαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξερευνητικής αποστολής «Amorgos Cave Expedition 2025» που διεξήχθη πρόσφατα στο κυκλαδίτικο νησί. Τα τέσσερα σπήλαια είναι κατακόρυφα βάραθρα και ονομάζονται «Βόθωνες» κατά την τοπική ονομασία της Αμοργού. Έχουν βάθος από 28 έως 62 μέτρα. Τα σπήλαια
Ανακαλύφθηκαν νέα σπήλαια στην Αμοργό: Μια σημαντική γεωλογική ανακάλυψη
Κατά τη διάρκεια της αποστολής «Amorgos cave Expedition 2025», ερευνητές ανακάλυψαν και κατέγραψαν τέσσερα μέχρι πρότινος άγνωστα σπήλαια στο κυκλαδίτικο νησί της Αμοργού, τα οποία αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες του γεωλογικού παρελθόντος της περιοχής.
Τα συγκεκριμένα σπήλαια είναι κατακόρυφα βάραθρα που ονομάζονται τοπικά «Βόθωνες» και έχουν βάθη που κυμαίνονται από 28 έως και 62 μέτρα.Με την ύπαρξή τους, προσφέρουν πλούσιο γεωλογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον με εντυπωσιακούς σχηματισμούς μέσα σε αυτά. Η Αμοργός φημίζεται για τα πάνω από 25 γνωστά σπήλια της, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πολλά περισσότερα που παραμένουν ανεξερεύνητα.
Η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνολογίες για να χαρτογραφήσει και να φωτογραφίσει λεπτομερώς τα νέα βαράθρα. Επίσης, συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη μικροκλιματολογία και την υδρολογία των σπηλαίων καθώς και το επίπεδο του ραδονίου και του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ κατέγραψαν την παρουσία απολιθωμάτων πιθανών ενδημικών ειδών πανίδας. «Η ανακάλυψη αυτών των τεσσάρων νέων βαράθρων παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη γεωλογική ιστορία και τα υπόγεια νερά της Αμοργού», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Πρόδρομος Κούλελης στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Δρ. Γιώργος Λαζαρίδης από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό ασβεστίτη σε ένα από τα νέα σπήλαια, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με γεωθερμικά φαινόμενα στην περιοχή. Σημαντικό είναι ότι σήμερα δεν υπάρχουν θερμές πηγές στο νησί, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το γεωλογικό παρελθόν αυτού του τόπου.
“Είμαστε μόλις στην αρχή,” πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης. “Έχουμε πολλές ερωτήσεις να απαντήσουμε σχετικά με αυτήν την περιοχή υψηλού γεωλογικού ενδιαφέροντος.”
Συνέχεια στα Βάθη των Κυκλάδων
Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής η ομάδα συνέχισε την εξερεύνηση ενός άλλου γνωστού βάραθρου στις Κυκλάδες («Βόθωνας του Γάλλου»), το οποίο έχει βάθος περίπου 132 μέτρα κι είχε ανακαλυφθεί κατά την περυσινή αποστολή μέσω πληροφοριών γηγενών περιηγητών. Στην τρέχουσα εξερεύνηση βρήκαν ένα νέο εντυπωσιακό τμήμα αυτού του σπηλαίου.
The low levels of carbon dioxide detected inside the cave suggest that it may have additional entrances to the outside world beyond the known entry point.
Σύμπλευση Επιστημόνων και Κατοίκων
<Anti-Duplication:>
(“Σπήλιο – μια χρονοντούλαπα ιστορίας”)
Πέρα από τις επιστημονικές εργασίες τους, οι συμμετέχοντες φρόντισαν επίσης να ενημερώσουν τους κατοίκους ώστε αυτοί να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία εξερεύνησης αποκρύβοντας πολύτιμες πληροφορίες για ανεξερεύνητες περιοχές.
Όπως ανέφερε ο κος Κούλελης: «Οι ντόπιοι μας έδειξαν υπερήφανοι σωρού υπογείων θησαυρών». Συμπλήρωσε δε πως όταν κάνουμε σαφή τις αξίες των σπηλαίων ως μάρτυρες ιστορίας αντί σκουπιδότοπους τότε οι κάτοικοι αρχίζουν πλέον να τους βλέπουν αλλιώς: “Γινόμαστε θεματοφύλακες των φυσικών θησαυρών”, επεσήμανε.
Ο Dr Lazariadis πρότεινε παράλληλες διαδικασίες μετατροπής αυτής έρευνα σε ευεργετικές δράσεις προς όφελος τις κοινότητας.
Διαθέτει ήδη εφαρμογή κινητού που προσφέρει στους χρήστες βιωματικά ταξιδιωτικά μονοπάτια στις θαυματουργές εικόνες.
