Ανακαλύψτε τη Νέα Δομή Υφαντικής Τέχνης που Εγκαίνιασε η Λίνα Μενδώνη στη Βλάστη Εορδαίας!
«Στην Βλάστη επαναλειτουργούμε την δομή υφαντικής τέχνης με άμεσο στόχο να δημιουργήσουμε τους πρώτους χειροτέχνες με υψηλή κατάρτιση που κάποιοι εξ αυτών μπορεί να μείνουν και να εργασθούν στις τοπικές τους κοινωνίες» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της ομιλίας της στα εγκαίνια της δομής υφαντουργίας που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του παλιού
Νέα Ξεκινήματα στην Υφαντική Τέχνη της Βλάστης
«Στη Βλάστη επαναλειτουργούμε την δομή υφαντικής τέχνης με άμεσο στόχο να δημιουργήσουμε τους πρώτους χειροτέχνες με υψηλή κατάρτιση που κάποιοι εξ αυτών μπορεί να μείνουν και να εργασθούν στις τοπικές τους κοινωνίες» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τα εγκαίνια του νέου κέντρου υφαντουργίας που στεγάζεται στο παλιό Σουηδικό εργαστήριο της περιοχής.
Η κυρία Μενδώνη επισήμανε ότι στους στόχους του υπουργείου περιλαμβάνεται «οι καταρτισμένοι να έχουν ένα πλήρως αναγνωρισμένο πτυχίο που θα μπορεί να τους προσφέρει επαγγελματική εξέλιξη σε έναν κλάδο που έχει προοπτικές ανάπτυξης. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το ΠΔΜ, το οποίο διαθέτει τους μηχανισμούς για την πιστοποίηση της εκπαίδευσής τους» ανέφερε.
Υπενθύμισε ότι η πιλοτική λειτουργία των δομών υφαντικής τέχνης στη Βλάστη και το Νεστόριο, όπως και η προώθηση της χειροτεχνίας σε άλλες περιοχές, «είναι αποτέλεσμα του σχεδίου μας από το 2019 για την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών όπως η κεραμική και η υφαντική, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την ιστορία και την εξέλιξη των κοινοτήτων». Η επιθυμία του υπουργείου είναι «οι εν λόγω δομές να μετατραπούν από πιλοτικές σε μόνιμες εκπαιδευτικές μονάδες που θα παρέχουν αναγνωρισμένα διπλώματα στους αποφοίτους».
Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα υπογραφεί μια συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Εορδαίας για τη λειτουργία αυτών των δομών. «Στόχος είναι νέα παιδιά να παραμείνουν στον τόπο τους, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας» τόνισε.
Ο καθηγητής Γιάννης Ζιώγας από τον ΠΔΜ ανέφερε πως έγιναν σημαντικές προσπάθειες ώστε οι 8 αργαλειοί που είχαν αφεθεί ανεκμετάλλευτοι από το 1987 να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Επίσης σημείωσε ότι «τα υφάσματα που δημιουργούνται σήμερα στο εργαστήριο προέρχονται από νήματα τα οποία είχαν εγκαταλείψει οι Σουηδοί όταν σταμάτησε τη λειτουργία του εργοστασίου».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «το υφαντουργείο στο Νεστόριο καθώς και ο κεραμοποιητικός χώρος στους Ψαράδες Πρεσπών μπορούν να γίνουν ένα ενεργό δίκτυο προσφέροντας γνώση και δεξιοτεχνίες σχετικές με τις ανάγκες ανάπτυξής τους».
Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς εξέφρασε τη χαρά του για την επαναλειτουργία αυτού του παλιού Σουηδικού εργοστασίου δηλώνοντας: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί μαζί με τις συνεργαζόμενες αρχές ώστε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί στο μέλλον».Από πλευράς του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης πρόσθεσε πως «η περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ως εταίρος τη βιωσιμότητα αυτής της δομής στη Βλάστη».
Από τον Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης ανέφερε: «Ως ίδρυμα ενεργώντας σε πέντε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας θα συμμετέχουμε ενεργά κάθε φορά που προγραμματίζονται πρωτοβουλίες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».
Εκπαίδευση Νέων Υφασμάτων
