05/07/2025

«Αναστάτωση στον τομέα της βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας: Ο φόβος των ελέγχων προκαλεί κύμα αποχωρήσεων»

Υπό τον φόβο των επιτόπιων ελέγχων που έχει ήδη προαναγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορισμένοι «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες. Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον Real Fm και την εκπομπή του Νίκου Ρογκάκου και της

Τσιάρας: «Κύμα αποχωρήσεων» από βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία από το φόβο των ελέγχων – enikonomia.gr

Αλλαγές στην Αγροτική Πολιτική: Αντιδράσεις και Έλεγχοι

Με την προειδοποίηση για επιτόπιους ελέγχους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκετοί «δικαιούχοι» αποφασίζουν να αποσυρθούν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Αυτή τη δήλωση έκανε ο Υπουργός Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον Real Fm, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του Νίκου Ρογκάκου και της Ρίτσας Μπιζόγλη.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν ήδη παρατηρηθεί περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τις συμβάσεις τους με τον πιστοποιητικό οργανισμό — απαραίτητο για την ένταξη στο πρόγραμμα — είτε εκφράζουν την πρόθεση να αποσύρουν τις αιτήσεις τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δείχνει ότι οι επικείμενοι έλεγχοι προκαλούν ήδη ένα πρώτο «κύμα αποχωρήσεων», πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη.

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης μέσω μιας ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί από την ΑΑΔΕ, την Οικονομική Αστυνομία και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς (συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΑΑΤ), είναι η ανάκτηση των παράνομα καταβληθέντων ενισχύσεων από εκείνους που τις έλαβαν αδικαιολόγητα. Όπως τόνισε, στόχος είναι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας ότι θα απαιτηθούν αυτά τα χρήματα επιστρέφοντας στους δικαιούχους που παρανόμησαν, επαναλαμβάνοντας πως όσοι παραβίασαν το νόμο θα αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες.

Σε ερώτηση σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο περικοπής πόρων για τους αγρότες, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης (action plan) και της ένταξής του στην ΑΑΔΕ παρέχει εγγυήσεις για τη διασφάλιση απρόσκοπτης ροής κοινοτικών πόρων προς τη χώρα μας. Μέσω των συνολικών ανακατανομών που θα γίνουν καθώς επίσης και των ελέγχων θα διασφαλιστούν περισσότεροι πόροι προς κατανομή στους πραγματικούς αγρότες.

Nωρίτερα στη συζήτηση σχετικά με μια Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός τόνισε πως «την ευθύνη που αφορά δικές μας ενέργειες έχουμε ήδη αναλάβει», σημειώνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στη σημερινή κυβέρνηση αλλά αποτελεί πρόβλημα «που προέρχεται από το παρελθόν» καλύπτοντας την περίοδο 2016-2023.

Έκανε ειδική μνεία στο ύψος των προστίμων λέγοντας πως «από το 2016 έως το 2019 ανέρχεται στα 103 εκατομμύρια»,ποσό σαφώς μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη όπως η Ιταλία.

Σημείωσε επίσης πως μέρος των υποθέσεων απάτης υπό διερεύνηση σήμερα βασίζεται σε αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει υποκρίνεται», είπε χαρακτηριστικά καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα: οι μηχανισμοί ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ανεπαρκείς εδώ και χρόνια γεγονός που οδήγησε στην επιβολή προστίμου από την Κομισιόν.

Ο υπουργός υπενθύμισε πως δεν είναι πρωτόγνωρη η επιβολή προστίμου στον ΟΠΕΚΕΠE καθώς στο παρελθόν είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 1996–2004 καθώς επίσης σοβαρές κυρώσεις κατά τη δεκαετία του ’80.

Ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε ακόμη πως το επίμαχο πρόστιμο δεν σχετίζεται με τρέχουσες έρευνες Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αλλά αφορά πλημμελή εφαρμογή ευρωπαϊκών κανόνων στις επιδοτήσεις καθώς επίσης έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών όπως οι βοσκητικοί χάρτες: «Υπάρχει σύγχυση στην κοινή γνώμη κι είναι λάθος να συγχέουμε τα δύο».

Ο υπουργός υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση αυτού του προστίμου λέγοντας πως “θα ασκηθεί προσφυγή” ενώ στόχος είναι να πληρωθεί μέσω συμψηφισμού αντί να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον ανέφερε πως “ένα μέρος αυτού θα καλυφθεί από ποσά επιστροφών στον κρατικό προϋπολογισμό”.

Aναφερόμενος στα βήματα εξυγίανσης του ΟΠЕΚΕΠE επανέλαβε πώς είχε θέσει ως προσωπικό στοίχημα τη διαφάνεια κι αποκατάσταση αξιοπιστίας οργανισμού μόλις ανέλαβε καθήκοντα.
Έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης μαζί με Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ έχουν ενεργοποιηθεί εντατικοί έλεγχοι κι έχει γίνει ενίσχυση υπηρεσιών οργανισμού μέσω ΔΥΠΑ.
Η μεταφορά OPEKEPE στην AADDE χαρακτηρίζεται ως σημαντική μεταρρύθμιση ώστε ν’ εξασφαλιστούν διασταυρωτικοί έλεγχοι μέσω πληροφοριακών συστημάτων κι ενίσχυση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.
Τέλος δήλωσε πώς “53 εκατομμύρια ευρώ ανακτήθηκαν φέτος λόγω λανθασμένων πληρωμών” κάτι πρωτόγνωρο σύμφωνα μ’ αυτόν.
Κατέληξε λέγοντας πώς “η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ιδρύθηκε υπό αυτήν κυβέρνηση μετά τέσσσερα χρόνια αδράνειας ΣΥΡΙΖΑ”.