Ανατροπές στο Εμπόριο: Τα Νέα Στοιχεία του ΟΗΕ που Αλλάζουν τα Δεδομένα για την ΑΑΔΕ και τα Τελωνεία
Η τελωνειακή διοίκηση της ΑΑΔΕ έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση στη διευκόλυνση του εμπορίου, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας που διεξάγει κάθε δύο χρόνια ο ΟΗΕ. Η έρευνα αφορά 180 οικονομίες παγκοσμίως και 62 μέτρα ψηφιακής και βιώσιμης διευκόλυνσης του εμπορίου. Η συνεχής άνοδος της Ελλάδας επιβεβαιώνεται στα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς

Βελτίωση στη Διευκόλυνση του Εμπορίου από την ΑΑΔΕ
Η τελωνειακή αρχή της ΑΑΔΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διευκόλυνση των εμπορικών διαδικασιών, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από τον ΟΗΕ. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει 180 χώρες και εξετάζει 62 δείκτες ψηφιακής και βιώσιμης διευκόλυνσης του εμπορίου.
Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνουν τη συνεχή άνοδο της Ελλάδας, η οποία κατέχει βαθμολογία 72,2% – 87,5% στους κύριους τομείς διευκόλυνσης του εμπορίου. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική αύξηση στα ποσοστά της κατά την τελευταία εξαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η χώρα έχει επιτύχει πλήρη διαφάνεια και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στις διαδικασίες και στο ψηφιακό εμπόριο.
- Συνολική Βαθμολογία: Από 62,4% το 2019 σε 77,4% το 2023 και σχεδόν στο 84% για το 2025.
- Διαφάνεια: Από ποσοστό 62,4% το 2019 φτάνει στο ιδανικό επίπεδο του 100% το 2023 και παραμένει σταθερή έκτοτε.
- Διατυπώσεις: Αυξήθηκαν από το ποσοστό του 79,2% σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο των 87,5%, υποδεικνύοντας τον εκσυγχρονισμό των τελωνειακών διαδικασιών.
- Θεσμική Συνεργασία: Διατηρείται σταθερή στο επίπεδο του 77,8%.
- Eμπόριο χωρίς χαρτί: Σχεδόν διπλασιάστηκε από το ποσοστό του 48,2% το έτος αναφοράς σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο των 81,5%, αντανακλώντας την ευρεία ψηφιοποίηση.
- Διασυνοριακό Εμπόριο χωρίς χαρτί: Καταγράφηκε μια θεαματική αύξηση από το ποσοστό του μόλις33.3 %το2019σε72.2 %το2025 .
Sτον χώρο ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και στις διασυνοριακές συναλλαγές χωρίς χαρτί ,η Ελλάδα ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στην νομοθεσία που αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (100%) καθώς επίσης στην ηλεκτρονική ανταλλαγή Πιστοποιητικών Καταγωγής (100%). Ωστόσο ,οι επιδόσεις είναι πιο περιορισμένες (66 ,67%) στους δείκτες που αφορούν την επιτάχυνση αποστολών ,την δημοσίευση μέσων χρόνων αποδέσμευσης καθώς επίσης στην συνεργασία σχετικά με θέματα διαμετακομίσεων . Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον άμεσο απελευθερωτικό μηχανισμό για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και στη διαδικασία ανταλλαγής τελωνειακών δηλώσεων . Πολύ υψηλές είναι οι επιδόσεις σε κρίσιμους κλάδους που σχετίζονται με τη διευκόλυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων όπως είναι η διαχείριση κινδύνου ,η επεξεργασία δεδομένων πριν την άφιξη ,οι μεταγενέστεροι έλεγχοι καθώς επίσης ο περιορισμός φυσικών ελέγχων .