Ανατροπή στα Ταξίδια: Πόσοι Έλληνες Εξερεύνησαν τον Κόσμο το 2022 – Αποκαλυπτικά Στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ
Σε 5,1 εκατομμύρια ανήλθαν οι πολίτες της χώρας όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι πέρυσι και πραγματοποιήθηκαν 8,6 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 4% τόσο στα άτομα όσο και στα ταξίδια, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2023. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 81,3 εκατομμύρια και των δαπανών σε 3.704,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας

Αύξηση Ταξιδιών και Δαπανών το 2024
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι πολίτες της χώρας που ταξίδεψαν τουλάχιστον μία φορά πέρυσι ανήλθαν σε 5,1 εκατομμύρια, με συνολικά 8,6 εκατομμύρια ταξίδια να πραγματοποιούνται. Αυτή η αύξηση κατά 4% αφορά τόσο τον αριθμό των ατόμων όσο και των ταξιδιών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 81,3 εκατομμύρια και οι δαπάνες έφτασαν τα 3.704,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αντίστοιχες αυξήσεις της τάξης του 4,6% και του 7,5% συγκριτικά με το 2023.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα ποιοτικών χαρακτηριστικών ημεδαπών τουριστών από την ΕΛΣΤΑΤ για το τρέχον έτος, τα άτομα ηλικίας από 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι φτάνουν τα 4,2 εκατομμύρια – μια αύξηση της τάξης του 3,6%.Ο συνολικός αριθμός των ταξιδιών ανήλθε σε περίπου 7,2 εκατομμύρια (+4,5%), ενώ οι διανυκτερεύσεις για αυτή την κατηγορία πληθυσμού ήταν περίπου στα 69,2 εκατομμύρια. Οι δαπάνες τους υπολογίζονται στα περίπου €3.432 δισεκατομμυρίων ευρώ (+7.8%).Από αυτά τα ταξίδια για άτομα ηλικίας άνω των δεκαπέντε ετών σχεδόν όλα (96%) έγιναν για προσωπικούς λόγους όπως αναψυχή ή επισκέψεις σε φίλους.
Η σύγκριση μεταξύ των στοιχείων προσωπικών ταξιδιών δείχνει ότι το τρέχον έτος υπήρξε αύξηση κατά σχεδόν τέσσερα ποσοστιαίες μονάδες στον αριθμό ατόμων που πραγματοποίησαν ένα ή περισσότερα προσωπικά ταξίδια καθώς επίσης παρατηρείται αύξηση στις δαπάνες κατά επτά μισές μονάδες.
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες που προχώρησαν σε προσωπικά ταξίδια φέτος παρατηρείται η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ομάδα ηλικίας από σαράντα πέντε έως εξήντα τεσσάρων ετών (+6.5%). Στην ίδια ομάδα καταγράφηκε επίσης αύξηση στον αριθμό των πραγματοποιηθέντων εκδρομών κατά +3.7%, στις δαπάνες +4.6%, καθώς και στις διανυκτερεύσεις +3.2%. Σημαντική είναι η διάρκεια παραμονής στα προσωπικά αυτά ταξίδια όπου καταγράφηκε εντυπωσιακή ανάπτυξη στους προορισμούς διάρκειας τεσσάρων έως επτά νυχτών (+9%) καθώς επίσης αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις αυτού του τύπου (+8.2%).
Τα περισσότερα από αυτά τα προσωπικά οδοιπορικά πραγματοποιήθηκαν μέσω χερσαίων μέσων μεταφοράς (περίπου τέσσερα εκατ.) ενώ ακολουθούν θαλάσσια μέσα (περίπου ένα εκατ.). Η πιο σημαντική ανάπτυξη εντούτοις καταγράφηκε στα αεροπορικώς διενεργούμενα οδοιπορικά όπου σημειώθηκε ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του +17%. Περίπου το μισό (52%) των εκδρομών έγινε χωρίς ενοικίαση καταλύματος – κυρίως μέσω συγγενών ή φίλων (53%). Τα μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος όλων των διανυκτερεύσεων (73%). Αξιο noteworthy είναι ότι οι επισκέψεις σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη (+8%), ενώ οι αντίστοιχες διαμονές αυξήθηκαν κατά +16%. Για τις περιπτώσεις όπου επιλέγονται ενοικιαζόμενα καταλύματα (47%), κυρίαρχος τύπος ήταν τα ξενοδοχεία που κάλυψαν πάνω από το μισό ποσοστό επιλογής τους.