12/07/2025

Ανατροπή στο Ψηφιακό Πελατολόγιο: Τι αποκάλυψε ο Τσάπαλος για την εφαρμογή και τα πρόστιμα

Διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της νέας εφαρμογής του ψηφιακού πελατολογίου μέσω του κινητού τηλεφώνου που θα διευκολύνει τους επαγγελματίες, ειδικά στα συνεργεία αυτοκινήτων, έδωσε σήμερα ο  εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις». «Από χθες με αυτό το οποίο πλασάραμε η ΑΑΔΕ το έθεσε

Ψηφιακό πελατολόγιο: Διευκρινίσεις Τσάπαλου για την λειτουργία της νέας εφαρμογής και τα πρόστιμα-Τι είπε

Διευκρινίσεις για τη Νέα Εφαρμογή Ψηφιακού Πελατολογίου

Σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της νέας εφαρμογής ψηφιακού πελατολογίου μέσω κινητού τηλεφώνου. Η εφαρμογή αυτή στοχεύει να διευκολύνει τους επαγγελματίες, κυρίως στα συνεργεία αυτοκινήτων.

«Από χθες η ΑΑΔΕ έχει θέσει σε εφαρμογή μια νέα δυνατότητα που πιστεύω ότι θα απλοποιήσει σημαντικά την καθημερινότητα των επαγγελματιών. Η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω του My Data Request και επιτρέπει στους επαγγελματίες να σκανάρουν την πινακίδα ενός οχήματος που εισέρχεται στο συνεργείο ή το φανοποιείο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει μια καρτέλα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επισκευής, μπορεί να σκανάρετε το barcode της απόδειξης για να κλείσει η καταγραφή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προβλήματα και Πρόστιμα

Ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε επίσης στα πρόστιμα που ενδέχεται να προκύψουν: «Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες να εγκλιματιστούν στη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας ώστε να μπορέσουν να την εφαρμόσουν αποτελεσματικά. Έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση τεχνικών προβλημάτων καθώς κατανοούμε ότι πρόκειται για κάτι νέο γι’ αυτούς». Ανέφερε πως η εφαρμογή αυτή προσφέρει ευκολίες στους επαγγελματίες και τους καλεί όλους να τη χρησιμοποιήσουν.

Για τις περιπτώσεις όπου ένα όχημα εισέρχεται στο συνεργείο αλλά δεν απαιτεί επισκευές,σημείωσε: «Υπάρχει δυνατότητα δήλωσης ότι το όχημα αποχώρησε χωρίς καμία εργασία. Ωστόσο, αν παρατηρηθεί υψηλή συχνότητα τέτοιων δηλώσεων από ένα συγκεκριμένο συνεργείο, αυτό θα προκαλέσει έλεγχο από την ΑΑΔΕ». Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η διευκόλυνση των ελέγχων και η στόχευση στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Έλεγχοι στις Παραλίες

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους που διεξάγονται στις παραλίες: «Τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε περίπου 3.500 καταγγελίες πολιτών μέσω της δωρεάν εφαρμογής MYCOAST». Αυτή επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν τυχόν παρανομίες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην παραλία.

“Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι”, είπε ο κ. Τσάπαλος προσθέτοντας πως οι επιχειρηματίες έχουν συμμορφωθεί περισσότερο με τις κανονιστικές ρυθμίσεις.

Στρατηγικές Ελέγχου

Aναφερόμενος στα νησιά είπε: “Οι Έλληνες συνήθως ταξιδεύουν προς τα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μετά τα μέσα Ιουλίου”. Για τον Αύγουστο προγραμματίζονται έλεγχοι με drones σε απομονωμένες περιοχές για τυχόν παρανομίες.

“Πραγματοποιήσαμε πρόσφατα έλεγχο στη Χαλκιδική όπου διαπιστώθηκε υπερβολική κατάληψη δημόσιου χώρου”, ανέφερε σχετικά με τις ενέργειές τους κατά παράνομων δραστηριοτήτων στην ακτή.

Καταγγελίες Πολιτών

“Οι πολίτες μπορούν είτε ανώνυμα είτε επώνυμα να υποβάλλουν καταγγελίες”, εξήγησε ο κ. Τσάπαλος προσθέτοντας πως οι περισσότερες είναι ανώνυμες.
“Η αναλογία ελεύθερου χώρου προς χώρο επιχειρήσεων στις παραλίες πρέπει γενικά να είναι μισό – μισό”.