«Αναβίωση για το Ιράκ: Ξεκινάνε οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν»
Το Ιράκ ξεκίνησε και πάλι σήμερα τις εξαγωγές πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ύστερα από δύο και πλέον χρόνια διακοπής εξαιτίας νομικών και τεχνικών διαφορών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Ο έλεγχος των πετρελαϊκών εξαγωγών έχει αποτελέσει σημαντικό σημείο έντασης μεταξύ της Βαγδάτης και της
Επανέναρξη Εξαγωγών Πετρελαίου από το Κουρδιστάν του Ιράκ
Σήμερα, το Ιράκ ανακοίνωσε την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από μια διακοπή που διήρκησε πάνω από δύο χρόνια λόγω νομικών και τεχνικών προβλημάτων, όπως αναφέρει κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η κατάσταση γύρω από τις πετρελαϊκές εξαγωγές έχει δημιουργήσει σημαντικές εντάσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και των αρχών στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. Αυτό οδήγησε στο κλείσιμο ενός βασικού αγωγού προς την Τουρκία νωρίς το 2023.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο INA επιβεβαίωσε την «επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου από τα κοιτάσματα της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν».
Ο διευθυντής της Somo, της κρατικής εταιρίας εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ, Αλί Νιζάρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εξαγωγές πετρελαίου έχουν ξεκινήσει ξανά μέσω του αγωγού που συνδέει το Ιράκ με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Νιζάρ, η Somo θα διαχειρίζεται 190.000 βαρέλια ημερησίως για εξαγώγιμους σκοπούς και θα παρακρατήσει επιπλέον 50.000 βαρέλια ημερησίως για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η κυβέρνηση του Ιράκ είχε προαναγγείλει τον προηγούμενο Ιούλιο ότι επήλθε συμφωνία για να ξεκινήσουν ξανά οι συγκεκριμένες εξαγωγές.
