13/10/2025

Ανοικτή Επιστολή του ΒΕΘ προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο: Αιτήματα και Προτάσεις που Κεντρίζουν το Ενδιαφέρον

Να παραταθεί για 1 έτος η προθεσμία για την απογραφή δραστηριότητας και ανάρτησης δικαιολογητικών των επιχειρήσεων στο πληροφοριακό σύστημα OpenBusiness ζητεί με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο και στον αρμόδιο υφυπουργό, Λάζαρο Τσαβδαρίδη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Υπενθυμίζεται πως έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο ειδικό μέρος

OpenBusiness: Επιστολή του ΒΕΘ στον Τάκη Θεοδωρικάκο – Τι ζητεί – enikonomia.gr

Παράταση ενός έτους ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για την απογραφή επιχειρήσεων

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, καθώς και στον υφυπουργό Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ζητώντας την παράταση της προθεσμίας για την απογραφή δραστηριότητας και την ανάρτηση δικαιολογητικών των επιχειρήσεων στο πληροφοριακό σύστημα openbusiness κατά ένα έτος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4442/2016, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία απογραφής τους στο OpenBusiness και να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ).

Τα Ζητήματα που Προκύπτουν

Στην επιστολή του, το ΒΕΘ επισημαίνει σημαντικά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν εάν δεν παραταθεί η προθεσμία. Παρόλο που το μέτρο είναι θετικό όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες:

  • Η ποικιλία των επιχειρήσεων είναι μεγάλη και καλύπτει διαφορετικούς κλάδους.
  • Pοσιακή πλειοψηφία των μελών του ΒΕΘ απαρτίζεται από οικογενειακές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις χωρίς οργανωμένα λογιστήρια ή εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Καθυστερεί η ενημέρωση σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και ο τρόπος ανάρτησης τους.
  • Pορισμένοι επαγγελματίες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες καθιστώντας δύσκολη τη συμμόρφωση εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
  • Η διαδικασία συλλογής των απαραίτητων εγγράφων απαιτεί χρόνο και κατάλληλη προετοιμασία.

“Είναι βέβαιο ότι η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο θα αποδώσει οφέλη τόσο για το κράτος όσο και για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η προσαρμογή χρειάζεται ρεαλιστικό χρόνο, ιδιαίτερα για τις μικρές μονάδες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Εάν η εφαρμογή της διάταξης προχωρήσει χωρίς παράταση, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούν πολλές επιχειρήσεις σε ακούσια παραβατικότητα ή ακόμη και σε αναστολή δραστηριότητας, με αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και την απασχόληση. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους της ισχύουσας προθεσμίας ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση κι η πλήρης τήρηση των υποχρεώσεων από τα μέλη μας,” καταλήγει η επιστολή.