27/03/2026

Ισραηλινή Ανάλυση: Το Ιράν επιταχύνει την πορεία προς την πυρηνική βόμβα

Τεχνικά, το Ιράν βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην κατασκευή βόμβας, αλλά τα πρόσφατα στρατιωτικά πλήγματα υποτίθεται πως έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Κι όμως, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να έχουν αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο, πλέον πληθαίνουν οι φωνές για την ταχεία απόκτηση πυρηνικών χωρίς καμία καθυστέρηση. Ανταπόκριση από το Τελ Αβίβ: Χρήστος

Ισραηλινή Ανάλυση: Το Ιράν επιταχύνει την πορεία προς την πυρηνική βόμβα

Το Ιράν βρίσκεται τεχνολογικά πιο κοντά από ποτέ στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας, παρόλο που πρόσφατα στρατιωτικά πλήγματα αναμενόταν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση. Ωστόσο, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να έχουν ουσιαστικά αναλάβει τον έλεγχο, ενισχύονται οι φωνές που ζητούν την ταχεία απόκτηση πυρηνικών όπλων, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ανταπόκριση από το Τελ Αβίβ: Χρήστος Μαζανίτης

Πριν από τις κρίσιμες αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις της 28ης Φεβρουαρίου 2026, οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ήταν ανησυχητικές. Το Ιράν διέθετε πάνω από 440 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%. Για την επίτευξη στρατιωτικού επιπέδου εμπλουτισμού (90%), απαιτούνταν μόλις 2-3 ημέρες στις εγκαταστάσεις του Φορντό (Fordow). Το εν λόγω απόθεμα θεωρείται επαρκές για την κατασκευή τουλάχιστον 10 πυρηνικών κεφαλών, εφόσον ολοκληρωθεί ο εμπλουτισμός.

Οι εγκαταστάσεις στη Natanz και στο Isfahan δέχθηκαν σημαντικά πλήγματα. Ωστόσο, οι υπόγειες εγκαταστάσεις στο Fordow, λόγω της βαθιάς τους θέσης μέσα σε βουνό, φέρονται να έχουν υποστεί μόνο επιφανειακές ζημιές.

Με τον θάνατο του Ανώτατου Ηγέτη στις 28 Φεβρουαρίου, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η θρησκευτική απαγόρευση (fatwa) κατά των πυρηνικών όπλων έπαψε να ισχύει. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) φαίνεται να προωθεί την άμεση κατασκευή της βόμβας ως μέσο διασφάλισης της επιβίωσης του καθεστώτος.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Αυτή την Κυριακή με τη Realnews: «Στις μυστικές υπηρεσίες της Μαρίας Αντουανέτας – Η βασίλισσα επαγρυπνεί» – Ο καταραμένος θησαυρός των Ίνκας γίνεται η μόνη ελπίδα για να σωθεί ο λαός – Από τον συγγραφέα Frédéric Lenormand

Η συγκλονιστική ανακάλυψη που εντοπίζει το «Λιμάνι της Πείνας» – Ασημένιο νόμισμα 440 ετών προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία της

Eurogroup: Συνεδριάζει σήμερα στη «σκιά» της σύρραξης στη Μέση Ανατολή – Στο επίκεντρο οι αγορές ενέργειας και τα μέτρα στήριξης

CNN: Γιατί το Ιράν διατηρεί το πλεονέκτημα στα Στενά του Ορμούζ – Η «ζώνη εξόντωσης» και το αντισυμβατικό οπλοστάσιο της Τεχεράνης

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα στη ροή ειδήσεων του webreporter

Τα Δύο Επόμενα Βήματα

Παρόλο που το Ιράν διαθέτει το απαραίτητο καύσιμο (ουράνιο), η κατασκευή ενός λειτουργικού όπλου απαιτεί δύο επιπλέον στάδια. Το πρώτο είναι η οπλοποίηση, δηλαδή η σμίκρυνση του μηχανισμού ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε πυραυλική κεφαλή. Οι μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν ότι το Ιράν εργάζεται κρυφά σε αυτό το στάδιο, σε τοποθεσίες όπως το «Pickaxe Mountain».

Στις 3 Μαρτίου 2026, καταγράφηκε μια ασυνήθιστη σεισμική δόνηση (4,3 Ρίχτερ) στην επαρχία Hormozgan, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ως φυσικός σεισμός από το USGS, γεννώντας φήμες για μυστική πυρηνική δοκιμή χαμηλής ισχύος.

Η ιδέα της αποχώρησης από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), μια απειλή που έχουν διατυπώσει στο παρελθόν οι σκληροπυρηνικοί Ιρανοί, προβάλλεται όλο και περισσότερο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, ενισχύεται η δημόσια συζήτηση, που παλαιότερα αποτελούσε ταμπού, σχετικά με την ανάγκη το Ιράν να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο σκληροπυρηνικός πολιτικός Μοχάμεντ Τζαβάντ Λαριτζανί, αδελφός του κορυφαίου αξιωματούχου Άλι Λαριτζανί που σκοτώθηκε σε πρόσφατη επιδρομή, παρατέθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προτρέποντας το Ιράν να αναστείλει τη συμμετοχή του στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. «Η NPT πρέπει να ανασταλεί. Θα πρέπει να συγκροτήσουμε μια επιτροπή για να αξιολογήσουμε εάν η NPT μας είναι χρήσιμη. Εάν αποδειχθεί χρήσιμη, θα επανέλθουμε. Αν όχι, μπορούν να την κρατήσουν», δήλωσε.

Σκληροπυρηνικές Φωνές

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε απόσπασμα με τον συντηρητικό σχολιαστή Νάσερ Τοράμπι, ο οποίος ανέφερε ότι το ιρανικό κοινό απαιτούσε «να δράσουμε για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου. Είτε το κατασκευάζουμε είτε το αποκτούμε».

Με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) να κυριαρχεί μετά τη δολοφονία του βετεράνου Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, οι σκληροπυρηνικές απόψεις σχετικά με την πυρηνική στρατηγική του Ιράν βρίσκονται σε άνοδο, όπως ανέφεραν δύο ανώτερες ιρανικές πηγές στο Times of Israel.

Διοικητές του IRGC και άλλα ανώτερα στελέχη είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το Ιράν θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή βόμβας εάν απειλούνταν η επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας – ένα σενάριο που ο τρέχων πόλεμος ενδέχεται να ενεργοποιεί.

Η φετφά του Χαμενεΐ, ή η θρησκευτική του θέση, σχετικά με την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο Ισλάμ, εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αν και ποτέ δεν δημοσιεύθηκε γραπτώς. Ο Χαμενεΐ την επανέλαβε το 2019. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αυτό ήταν ένα τέχνασμα για να αποκρύψει τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει όπλο υπό την κάλυψη του διατάγματος.

Μία από τις δύο ανώτερες ιρανικές πηγές ανέφερε ότι με τους θανάτους των Χαμενεΐ και Λαριτζανί, οι οποίοι, σύμφωνα με την πηγή, αντιτίθενταν στις σκληροπυρηνικές απόψεις, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι πιο επιθετικές θέσεις.