«Αποκαλύψεις: Πώς οι Ισραηλινοί Σχεδίαζαν την Επιχείρηση κατά του Ιράν από τον Δεκέμβριο»

Το Ισραήλ ξεκίνησε να σχεδιάζει τις επιθέσεις στο Ιράν ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν  η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία άνοιξαν έναν εναέριο διάδρομο, σύμφωνα με πηγή των New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας , όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο

Ιράν: Αμετάβλητα τα επίπεδα ραδιενέργειας έξω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ

Στρατηγικές Επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν

Από τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, το Ισραήλ έχει αρχίσει να προγραμματίζει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία της Χεζμπολάχ και την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία. Αυτές οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει έναν εναέριο διάδρομο για στρατιωτικές ενέργειες, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, παρουσίασε στον πρόεδρο Τραμπ λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τα σχέδια για επιθέσεις στην Τεχεράνη.

Οι NYT σημειώνουν ότι ο Τραμπ δεν επέλεξε να συμμετάσχει άμεσα στις επιθέσεις ούτε αποστασιοποιήθηκε πλήρως. Αντίθετα, υιοθέτησε μια μεσαία στάση προσφέροντας στο Ισραήλ “υποστήριξη από την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών για την εκτέλεση της επίθεσης”, αν και οι λεπτομέρειες παρέμειναν ασαφείς.

Το άρθρο αναλύει επίσης τις αλλαγές στη στάση του Τραμπ απέναντι στο Ιράν τους τελευταίους μήνες. “Όταν ξύπνησε το πρωί της Παρασκευής, το αγαπημένο του τηλεοπτικό κανάλι, το Fox News, μετέδιδε συνεχώς εικόνες που ανέδειξαν τη στρατηγική ικανότητα του Ισραήλ. Ο κ. Τραμπ δεν μπόρεσε να αντισταθεί και διεκδίκησε κι αυτός ένα κομμάτι από τη δόξα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Επιπλέον, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι πλέον ο Τραμπ δεν αποκλείει μια άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις εν λόγω επιθέσεις: “δεν υπάρχει σχεδόν καμία ένδειξη ότι η σύγκρουση θα λήξει σύντομα μέσω διπλωματικών προσπαθειών”.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.