12/07/2025

Argo 25: Η Εντυπωσιακή Άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας με τους Πεζοναύτες σε Δράση – Αποκαλυπτικές Εικόνες!

Έλληνες και Γάλλοι πεζοναύτες ολοκλήρωσαν ακόμη μία επιτυχημένη συνεργασία, με σενάρια απόβασης και ανακατάληψης παραλιακού μετώπου, με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση αεροπορικής προσβολής. Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται πιο έντονη η μη ανανέωση των μέσων και του εξοπλισμού των Ελλήνων Πεζοναυτών. Του Χρήστου Μαζανίτη Σε Βόλο και Εύβοια, ολοκληρώθηκε η εβδομαδιαία διακλαδική άσκηση μεταξύ Ελλάδας

Argo 25: Η μεγάλη άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας και οι Έλληνες πεζοναύτες χωρίς αποβατικά – Δείτε εικόνες

Επιτυχής Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας

Έλληνες και Γάλλοι πεζοναύτες ολοκλήρωσαν μια ακόμη επιτυχημένη άσκηση, εστιάζοντας σε σενάρια αποβατικών επιχειρήσεων και ανακατάληψης παραλιακών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπισαν αεροπορικές επιθέσεις. Ωστόσο, η έλλειψη ανανέωσης του εξοπλισμού των Ελλήνων Πεζοναυτών γίνεται ολοένα πιο εμφανής με την πάροδο του χρόνου.

Η εβδομαδιαία διακλαδική άσκηση που διεξήχθη σε Βόλο και Εύβοια φέρει την ονομασία «ARGO – 25».Ο κύριος στόχος της ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Γαλλίας και της Ελλάδας μέσω σχεδίασης και εκτέλεσης αμφίβιων επιχειρήσεων καθώς και δραστηριοτήτων που προάγουν τη μαχητική ικανότητα. Το γεγονός ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Γαλλίας προσδίδει έναν ισχυρό συμβολισμό.

Οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το πλοίο LHD DIXMUDE καθώς επίσης με τις μονάδες που υπάγονται σε αυτό, περιλαμβάνοντας χερσαίες δυνάμεις, μονάδες επιφανείας καθώς και ελικόπτερα. Το «FS Dixmude» έχει τη δυνατότητα μεταφοράς περίπου 350 στρατιωτών πεζικού μαζί με οχήματα όπως το AXM-10RC για αναγνώριση, VBCI τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, στρατιωτικά VBL (παρόμοια με αυτά του Ελληνικού Στρατού), Gazelle ελικόπτερα καθώς επίσης Super Puma μεταφορικά ελικόπτερα. Για τις αμφίβιες αποστολές διαθέτει ένα EDAR αποβατικό σκάφος μαζί με δύο CTM.

Το πλοίο εντάχθηκε στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το 2012 και είναι παρόμοιο στα χαρακτηριστικά του με τα δύο ελικοπτεροφόρα Nasser και Anwar el Sadat που διαθέτει η Αίγυπτος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας πραγματοποιήθηκαν διάφορες επιχειρησιακές ενέργειες όπως αποβατικές κινήσεις, συνεκπαίδευση τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ), συνένωση ναυτικών μονάδων αλλά κι ασκήσεις αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX), καταλήγοντας σε υψηλό επίπεδο συνεργασίας.

Η ελληνική πλευρά συμμετείχε στην άσκηση μέσω τμημάτων Πεζοναυτών από τις «Σκιές του Αιγαίου», τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ καθώς επίσης χρησιμοποιώντας ελικόπτερα από τον Στρατό Ξηράς, μονάδες Πολεμικού Ναυτικού αλλά κι μαχητικά αεροσκάφη από την Πολεμική Αεροπορία μαζί με επιτελείς.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης έγινε σαφές ότι οι Έλληνες Πεζοναύτες υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους ειδικά όσον αφορά τα αποβατικά μέσα αλλά κι υποδομές. Τα αρματαγωγά συνεχίζουν να παραμένουν στον ναύσταθμο Σαλαμίνας παρά τον αρχικό σχεδιασμό για δημιουργία νέου ναυστάθμου στον Παγασητικό κόλπο όπου είχαν ήδη εξασφαλιστεί κονδύλια ενώ είχε γίνει συμφωνία παραχώρησης περιοχής από τον δήμο.

Οι Πεζοναύτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλιά ΑΒΑΚ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αφού ακυρώθηκε τόσο η επένδυση για λιμένα στον Παγασητικό όσο κι η συμφωνία αγοράς 76 αμφίβιων AAV-7 αξίας 230 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι Έλληνες πεζοναύτες εκπαιδεύονται ξανά πάνω σε ένα πλοίο κλάσης Mistral χωρίς ωστόσο να έχουν στη διάθεσή τους κάτι αντίστοιχο ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν αποτελεσματικά τις γνωστές τους αποστολές.

Aντίθετα οι Τουρκικές δυνάμεις προχωρούν στην παραγωγή ενός νέου αμφίβιου οχήματος υπό την επωνυμία ΖΑΗΑ βασισμένο στο σχέδιο AAV-7 των ΗΠΑ το οποίο ακυρώθηκε μετά την έγκριση του Κογκρέσου για αγορά εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Οι Τούρκοι πλέον εξοπλίζουν επάρκεια το δικό τους ελικοπτεροφόρο ANADOLU ώστε να μπορούν εύκολα να διενεργούν αποβατικές επιχειρήσεις όποτε χρειαστεί.»