01/07/2025

Αθήνα: Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις 70 επικίνδυνων κτισμάτων – Αναλυτικά οι περιοχές που πλήττονται!

Ο Δήμος  Αθηναίων άρχισε την κατεδάφιση επικίνδυνων κτισμάτων «σε μία προσπάθεια να καταστήσει ασφαλέστερη την πόλη». Τα κτίρια προς κατεδάφιση είναι τουλάχιστον 70. Στην πλειονότητά τους έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα. Στη λίστα προστίθενται συνεχώς νέα κτίσματα για κατεδάφιση, ύστερα από αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου. Στόχος είναι στα σημεία, όπου θα πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις

Αθήνα: Άρχισαν οι κατεδαφίσεις 70 επικίνδυνων κτισμάτων – Ποιες περιοχές αφορά – enikonomia.gr

Κατεδάφιση Επικίνδυνων Κτισμάτων στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατεδάφισης επικίνδυνων κτιρίων «με στόχο την αύξηση της ασφάλειας στην πόλη».Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 70 κτίρια έχουν επιλεγεί για κατεδάφιση, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα. Η λίστα των κτιρίων που θα κατεδαφιστούν συνεχώς εμπλουτίζεται μετά από αυτοψίες που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Ο σκοπός είναι να μετατραπούν οι χώροι όπου θα γίνουν οι κατεδαφίσεις σε περιοχές πρασίνου και πάρκα, όπως αναφέρεται από τον δήμο.

Ο Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται από τους πόρους του δήμου. Περιλαμβάνει:

  • την κατεδάφιση οικοδομών ή κατασκευών για τις οποίες έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου ύστερα από ενέργειες της αρμόδιας ΥΔΟΜ και έχει κοινοποιηθεί στους ιδιοκτήτες.
  • την απομάκρυνση ρυμοτομούμενων κτιρίων με ολοκληρωμένες νόμιμες διαδικασίες.
  • την καθαίρεση επικίνδυνων στοιχείων ή τμημάτων οικοδομών (όπως κονιάματα και κεραμίδια) που κρίνονται απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή κινδύνου.
  • την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας κατά των επικινδυνοτήτων (όπως αντιστηρίξεις και υποστυλώσεις).

Οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται είτε με χειροκίνητα μέσα είτε με μηχανήματα, πάντα με προσοχή ώστε να μην προκαλούνται κραδασμοί ή ζημιές στα γειτονικά κτίρια.

Διαδικασία Καταγραφής Κινδύνου

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ευθύνη βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων: πρώτον, πρέπει να διατηρούν τα ακίνητά τους σε κατάσταση ασφαλή ώστε να μην αποτελούν απειλή για χρήστες ή γείτονες. Δεύτερον, οφείλουν να εφαρμόζουν άμεσα τις υποδεικνυόμενες ενέργειες άρσης κινδύνου.Μια ειδική επιτροπή του δήμου αξιολογεί αν ένα κτίριο είναι πράγματι επικινδυνο eτοιμόρροπο. Μετά την έγκρισή της, ο Δήμος αναλαμβάνει δράση εάν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα προς κατεδάφιση κτίρια δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Pεαλιστικές Περιοχές Παρέμβασης

The areas where demolitions have either started or are planned include: Κολωνός, Κεραμεικός, Πλάκα, Πατήσια and others such as Γκάζι and Κυψέλη among others.

Dηλώσεις Αξιολόγησης

“Σπάμε έναν κύκλο αδιαφορίας δεκαετιών”, ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. “Δεν μένουμε απαθείς απέναντι στον κίνδυνο”. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες της Αθήνας.”

Aπό την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Υποδομών Ανδρέας Γραμματικογιάννης τόνισε: “Το αίτημα αυτό εκκρεμεί εδώ και 45 χρόνια κι επιτέλους γίνεται πραγματικότητα”. Ο Δήμος παρεμβαίνει όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κι οι ιδιοκτήτες δεν ανταγωνίζονται τις απαιτήσεις.”