BRICS: Καταδικάζουν τον Οικονομικό Προστατευτισμό του Τραμπ, Ακόμα και Χωρίς Σι και Πούτιν!
Απόντων των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας, οι ηγέτες των χωρών της ομάδας BRICS θα επιδιώξουν στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας, να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά του οικονομικού προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ, αν και αναμένεται να αποφύγουν να στοχοποιήσουν ονομαστικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι ηγέτες

Σύνοδος Κορυφής BRICS στο Ρίο ντε Ζανέιρο
Απόντες οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, οι επικεφαλής των κρατών που συμμετέχουν στην ομάδα BRICS θα προσπαθήσουν στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας να διαμορφώσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά του οικονομικού προστατευτισμού που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, είναι πιθανό να αποφευχθεί η άμεση αναφορά στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Οι ηγέτες 11 σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία, Ινδονησία και Ιράν) βλέπουν τη φετινή τους σύνοδο να επηρεάζεται από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο αμερικανός πρόεδρος.
Όπως αποκαλύπτει προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι ηγέτες των BRICS σκοπεύουν να εκφράσουν τις «σοβαρές ανησυχίες» τους σχετικά με την μονομερή επιβολή δασμών που προκαλούν «στρεβλώσεις στο εμπόριο». Το έγγραφο αυτό μπορεί να υποστεί αλλαγές κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν «να επηρεάσουν τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως».
Τα κράτη-μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό πληθυσμό του πλανήτη και το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις κατά των ανταποδοτικών δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ. Παρόλο αυτά θα είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους ώστε να μην κατονομάσουν τον αμερικανό πρόεδρο άμεσα καθώς πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας – βρίσκονται σε διάλογο με την Ουάσιγκτον για αυτό το θέμα.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υπερασπίστηκε χθες την ανάγκη για πολυμερείς λύσεις: «Απέναντι στην επιστροφή του προστατευτισμού είναι καθήκον των αναδυόμενων χωρών να υπερασπιστούν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και να μεταρρυθμίσουν τη διεθνή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική».
Για πρώτη φορά ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής παρά την κυρίαρχη θέση της χώρας του στην ομάδα. Επίσης δεν θα συμμετάσχει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο,ο Πούτιν αναμένεται να απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Η πρόσφατη ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ επίσης σκιάζει τη συνάντηση αυτή. Οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού αυτού του ζητήματος στο τελικό κείμενο φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία χθες σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.
Το Ιράν ήθελε μια πιο σκληρή γλώσσα αλλά κρίθηκε καλύτερο να διατηρηθεί η ίδια γραμμή όπως είχε εκδοθεί στα τέλη Ιουνίου από την ομάδα BRICS. Σε εκείνη την ανακοίνωση είχαν καταδικαστεί οι «στρατιωτικές επιθέσεις» εναντίον του Ιράν χωρίς όμως συγκεκριμένες αναφορές σε χώρες όπως το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ καλώντας παράλληλα για τερματισμό της βίας και αποκατάσταση ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αраγτσί θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο κορυφής των BRICS.