Εξάρθρωση Εγκληματικού Δικτύου Παραγωγής και Διακίνησης Παράνομων Φαρμάκων και Ουσιών Ντόπινγκ στο Χαλάνδρι
Κύκλωμα, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ, που διατηρούσε ολόκληρο εργαστήριο- παρασκευαστήριο στο υπόγειο φαρμακείου στο Χαλάνδρι, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες προχθές Τρίτη 9 Ιουνίου 2026, σε συνεργασία με
Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων, εξάρθρωσε ένα εγκληματικό κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ. Το κύκλωμα διέθετε ένα πλήρες εργαστήριο-παρασκευαστήριο στο υπόγειο φαρμακείου στο Χαλάνδρι.
Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 9 Ιουνίου 2026, συνελήφθησαν 14 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της οργάνωσης. Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών και σκευασμάτων, τα οποία ο ΕΟΦ χαρακτήρισε ως «προϊόντα επιβλαβή για την υγεία των τελικών χρηστών».
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, πλαστογραφίας, παράνομης κατοχής και διακίνησης επιβλαβών φαρμάκων, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού.
Μετά από πολύμηνη έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος, από τον Ιανουάριο του 2024, είχαν συγκροτήσει συμμορία και δρούσαν με μεθοδικό και οργανωμένο τρόπο στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ.
Ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος φέρεται ένας 51χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου, ο οποίος έδινε εντολές για την παραγωγή και αποστολή των παράνομων προϊόντων. Για το σκοπό αυτό, είχε εγκαταστήσει πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό παραγωγής φαρμάκων στον υπόγειο χώρο του φαρμακείου του, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια από τον Ε.Ο.Φ. και χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή στείρου φαρμακευτικού προϊόντος, σύμφωνα με τους Κανόνες Καλής Παραγωγής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, η έρευνα αποκάλυψε τα εξής:
- Η παραγωγή των προϊόντων γινόταν από 10 μέλη του κυκλώματος που εργάζονταν στο εργαστήριο, μεταξύ των οποίων και βιολόγοι.
- Τα παραγόμενα σκευάσματα αποστέλλονταν στους τελικούς αποδέκτες μέσω του φαρμακείου ή διοχετεύονταν στη χονδρική προς συσκευασία και περαιτέρω διάθεση σε εταιρεία που ανήκε σε 26χρονο αλλοδαπό, η οποία δεν διέθετε σχετική άδεια.
- Η προώθηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων γινόταν μέσω ιστοσελίδων, με την παράδοση να πραγματοποιείται είτε δια ζώσης είτε μέσω αποστολής δεμάτων. Στα στοιχεία αποστολής, τα προϊόντα δηλώνονταν ως συμπληρώματα διατροφής ή άλλα προϊόντα ευεξίας.
- Μεταξύ των φαρμάκων περιλαμβάνονταν σκευάσματα για αδυνάτισμα, καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και ουσίες ντόπινγκ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαπιστώθηκε η χρήση ουσιών που βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, ενώ οι πρώτες ύλες ήταν αμφιβόλου προελεύσεως. Επίσης, εντοπίστηκαν πλαστά σκευάσματα επώνυμης εταιρείας μεταξύ των έτοιμων προς διάθεση προϊόντων.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία, φαρμακείο και εταιρεία συμπληρωμάτων υγιεινής διατροφής, παρουσία δικαστικών λειτουργών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 40.856 τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ.
- 13 κιλά πρώτης ύλης.
- Έτοιμα προς αποστολή δέματα.
- 47.320 ευρώ.
- Πλήθος υλικού συσκευασίας (φιαλίδια, καπάκια, ετικέτες).
- Ιδιόχειρες σημειώσεις, κινητά τηλέφωνα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Από την μέχρι τώρα έρευνα, προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 15.000 αποστολές στην Ελλάδα και σε 90 χώρες του εξωτερικού. Η αξία των κατασχεθέντων προϊόντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
