«Χάρης Δούκας: Η ανησυχητική στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στους αγρότες»
Με αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις ενόψει του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, περιέγραψε τα βήματα που θεωρεί αναγκαία για την πολιτική ενδυνάμωση του κόμματος. Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του παρουσίας στο Action 24, επανέλαβε τη θέση του για αυτόνομη πορεία χωρίς απομόνωση, αλλά και την ανάγκη να μπει τέλος
Δήλωση Χάρη Δούκα: Πολιτική Ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ
Με αιχμές για τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ξεκάθαρους πολιτικούς προσανατολισμούς ενόψει του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, παρουσίασε τα απαραίτητα βήματα που πιστεύει ότι θα ενισχύσουν το κόμμα. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Action 24, επανέλαβε την πεποίθηση ότι είναι αναγκαία μια αυτόνομη πορεία χωρίς απομόνωση και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η «στασιμότητα» στις δημοσκοπήσεις. Ο Δούκας ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό και προοδευτικό κόμμα.
«Αυτόνομη πορεία δε σημαίνει “κλείνομαι στο καβούκι μου”», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα ασκήθηκε εμμέσως κριτική προς τις αποφάσεις της ηγεσίας. Προτάθηκε επίσης η δημιουργία Επιτροπής Ψηφοδελτίων και οι προκριματικές εκλογές για να έχουν οι βάσεις του κόμματος ουσιαστικό ρόλο στην κατάρτιση των λιστών υποψηφίων βουλευτών.
Επανέφερε τη πρόταση για ψήφισμα στο Συνέδριο που θα αποκλείει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να πείσει τον κόσμο για την αξιοπιστία της εναλλακτικής διακυβέρνησης που προσφέρει.
Στην ίδια γραμμή, υπερασπίστηκε την ανάγκη ενός ανοιχτού πολιτικού συνεδρίου κι αν δεν συμβεί αυτό «θα μπούμε σε μια αντιπαράθεση μηχανισμών και θα βγούμε από το Συνέδριο “μαχαιρωμένοι”». Ξεκαθάρισε πως απαιτείται διάλογος με άλλες προοδευτικές δυνάμεις αναφέροντας τον Σωκράτη Φάμελλο ως παράδειγμα.Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε: «Δεν ξέρω αν θα κάνει κόμμα ο κ. Τσίπρας.Αν θέλει να συμμετάσχει στο διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, καλώς».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στα αγροτικά μπλόκα, ο Δήμαρχος ήταν σαφής: «Η προσέγγιση του πρωθυπουργού είναι θλιβερή και επικίνδυνη· δεν άκουσα λύσεις ούτε βλέπω συγκεκριμένα μέτρα». Επεσήμανε ότι δίχαζε κοινωνικές ομάδες χωρίς να καταθέτει εποικοδομητικές ιδέες καθώς κυβέρνηση αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα που βρίσκονται σε κατάσταση επιβίωσης.
Για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία σχολίασε πως υπάρχει έντονη ρευστότητα στην πολιτική σκηνή όπου κόμματα εμφανίζονται ή εξαφανίζονται ανά περιόδους. Υπογράμμισε πως αυτό αποδεικνύει μια κρίση εμπιστοσύνης αλλά και θεσμών στη χώρα μας.
«Σήμερα πολλοί αισθάνεται αποκλεισμένοι από τον πλούτο», πρόσθεσε εκφράζοντας τις προσωπικές του ανησυχίες σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση.
“Πρέπει να αποφασίσουμε τους συμμάχους μας”, δήλωσε ακόμα προσδιορίζοντας ότι δεν επιθυμούν συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία αλλά αντιθέτως έναν νέο δρόμο μέσω συμμετοχής της κοινωνίας.
Ο Χάρης Δούκας θεωρεί κρίσιμο ζήτημα την εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ κι πρόσθεσε ότι πρέπει ν’ αναγνωριστούν οι προσπάθειες της βάσης ώστε νιώσουν μέρος των αποφάσεων.
“Ένα συμμετοχικό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ενεργούς πολίτες στις διαδικασίες”, εξηγώντας πως μια τέτοιου είδους δομή μπορεί ν’ απελευθερώσει νέες ιδέες.
Επαναλαμβάνει σθεναρά ότι “οι πολίτες θέλουν σαφή μηνύματα” ενώ κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η θέση για συνεργασία
“Χαιρετίζω” είπε “του Νίκου Ανδρουλάκη υπέρ μη συνεργασίας με ΝΔ”, ζητώντας ξεκάθαρες δεσμεύσεις μέσω ψηφίσματος κατά τις εργασίες του Συνεδρίου.
Δηλώνει επίσης “όσο αφήνονται όλα ανοικτά υπάρχουν κίνδυνοι”.
Aυτή είναι μία πρόταση δική μου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά παροτρύνοντας τους άλλους συνέδροι ν’ ακολουθήσουν όποιες άλλες υποβολές γίνουν στη διάρκεια των διαδικασιών.
Αναφέρθηκε τέλος στη Μαρία Καρυστιανού – μητέρα θυμάτων από την τραγωδία των Τεμπών – δηλώνοντας:
“Υποστηρίζω πλήρως τον αγώνα της κυρίας Καρυστιανού”.
