01/03/2026

CHP: Εντεινόμενη Κριτική κατά της Κύπρου από την Τουρκία

Ένταση επικρατεί στην Τουρκία μετά τις πληροφορίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέλαβε το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Barak MX. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γιανκί Μπαγτζιόγλου, χαρακτήρισε την κίνηση «άμεση απειλή» για την Τουρκία και το ψευδοκράτος και προειδοποίησε ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα περίοδο εντάσεων. «Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Τουρκία: Σεισμός 4,9 Ρίχτερ

Εντάσεις στην Τουρκία σχετικά με την απόκτηση ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος από την Κύπρο

Σοβαρή ένταση έχει προκληθεί στην Τουρκία μετά τις ειδήσεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκτήσει το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Barak MX.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γιανκί Μπαγτζιόγλου, δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη συνιστά «άμεση απειλή» για την Τουρκία και το ψευδοκράτος. Προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αύξηση των εντάσεων. Υπογράμμισε ότι «Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίθεση στην εθνική μας ασφάλεια», φέρνοντας στο προσκήνιο τον αντίκτυπο των S-300 που αποκτήθηκαν το 1997, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι μπροστά σε ένα δυνατότερο σύστημα».

Ο Μπαγτζιόγλου ανέλυσε τις δυνατότητες του Barak MX, που περιλαμβάνουν 360 μοίρες κάλυψης και βεληνεκές έως 150 χλμ., σημειώνοντας ότι αν εγκατασταθεί στην Πάφο θα είναι σε θέση να καλύψει τον τουρκικό εναέριο χώρο από το Ακσάζ μέχρι το Ισκεντερούν. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία του ραντάρ που διαθέτει, με εμβέλεια 500 χλμ., υποστηρίζοντας πως αυτό διευκολύνει τη δημιουργία πληροφοριακού δικτύου με το Ισραήλ και ενισχύει τους δεσμούς της Κύπρου με τους Δυτικούς συμμάχους, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Όπως αναφέρθηκε από τον ίδιο, η κατάσταση δείχνει την κατεύθυνση προς μια «μετατροπή της Κύπρου σε οχυρό της Δύσης» υποστηριζόμενο από ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ. Τέλος, κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει σε έναν «αποφασιστικό διπλωματικό αγώνα», ζητώντας από τη χώρα του να επιδείξει την απαιτούμενη «δύναμη».