01/07/2025

Δανία: Η Νέα Προεδρία της ΕΕ στοχεύει στην Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας

Η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σήμερα έχοντας ως προτεραιότητά της την ασφάλεια της ηπείρου και συγκεκριμένα την εφαρμογή της αύξησης των δαπανών για την άμυνα που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Ορίζεται ξεκάθαρα ότι η ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Politiken που

Δανία: Αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ με προτεραιότητα την ασφάλεια

Η Δανία Αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ με Έμφαση στην Ασφάλεια

Από σήμερα, η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας κυρίως στην ασφάλεια της ηπείρου. Κεντρικό θέμα είναι η εφαρμογή των αυξημένων δαπανών για την άμυνα που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Politiken που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Έχουμε έναν νέο στόχο για το ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει υιοθετηθεί.Μόλις καθοριστεί ο στόχος του ΝΑΤΟ, οι βασικές πτυχές εξαρτώνται από τις πολιτικές της ΕΕ», πρόσθεσε.

Στα τέλη Ιουνίου, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ επισημοποίησαν τη δέσμευσή τους να επενδύσουν το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους σε θέματα ασφαλείας και άμυνας μέχρι το 2035, με τουλάχιστον 3,5% να κατευθύνεται στις στρατιωτικές δαπάνες. Η Ισπανία χαρακτήρισε αυτό τον στόχο «παράλογο» και ζήτησε περισσότερη ευελιξία.

Η Δανία σκοπεύει να προχωρήσει στο ευρωπαϊκό σχέδιο που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο και αποβλέπει στη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών-μελών μέσω απλουστευμένων διαδικασιών και παροχής δανείων για τις επενδύσεις στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα.

«Η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη είναι τεταμένη και αυτή η ένταση δημιουργεί κινδύνους. Αν εξετάσουμε την ιστορία μας γνωρίζουμε ότι μια σύγκρουση μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί. Υπάρχουν πολλές εντάσεις σήμερα που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα», εκτίμησε η Φρέντερικσεν.

Ως μία από τις χώρες που υποστηρίζουν ενεργά την Ουκρανία, η Δανία έχει αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Φρέντερικσεν το 2019, φτάνοντας πλέον πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για μια «Σίγουρη Ευρώπη», οι προτεραιότητες της δανέζικης προεδρίας περιλαμβάνουν επίσης τη διαχείριση παράτυπων μεταναστευτικών ροών με νέες και πρωτοποριακές λύσεις. Η Δανία σκοπεύει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, θα επεξεργάζεται αιτήματα ασύλου εκτός ΕΕ και δεύτερον θα περιορίσει τον αντίκτυπο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).

Mέχρι στιγμής φέτος έχουν εγκριθεί μόλις 860 αιτήσεις ασύλου στη Δανία — αριθμός σχεδόν δεκατρείς φορές μικρότερος σε σχέση με το 2015 — ενώ η Φρέντερικσεν υπερασπίζεται σθεναρά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων εκτός χώρας.Πριν δύο χρόνια είχε αναστείλει τα σχέδιά της για μεταφορά αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης πιθανώς στη Ρουάντα ώστε εκεί να γίνεται επεξεργασία των αιτημάτων τους ως μέρος μιας κοινής λύσης με την ΕΕ σχετικά με αυτή τη διαδικασία.

Aπό κοινού με άλλες χώρες όπως είναι η Ιταλία καθώς και επτά ακόμη κράτη μέλη ζητούν επίσης αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική θεωρώντας ότι κάποιες φορές προστατεύει «τους λάθος ανθρώπους».