02/07/2025

Δανία: Ιστορική Στροφή – Οι Γυναίκες Πλέον Υποχρεωμένες στη Στρατιωτική Θητεία!

Σε επέκταση της στρατιωτικής θητείας συμπεριλαμβάνοντας και τις γυναίκες, προχώρησε η Δανία, καθώς η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες και να ενισχύσει την άμυνά της εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη. Όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Δανίας τον Ιούνιο του 2023, θα απαιτείται

Δανία: Και οι γυναίκες πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στη στρατιωτική θητεία

Δανία: Επέκταση Στρατιωτικής Υποχρέωσης για Γυναίκες

Η Δανία προχωρά σε μια καθοριστική αλλαγή στην στρατιωτική της πολιτική, επεκτείνοντας την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και περιλαμβάνοντας τις γυναίκες. Αυτή η απόφαση έρχεται καθώς η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον νόμο που εγκρίθηκε από το δανέζικο κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2023,οι γυναίκες που θα γίνουν 18 ετών μετά την 1η Ιουλίου 2025 θα είναι υποχρεωμένες να εγγραφούν για ημέρες αξιολόγησης σχετικά με πιθανή στρατιωτική θητεία.Αυτή η κίνηση ευθυγραμμίζεται με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα που ισχύουν για τους άνδρες.

Πέρυσι,οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το 24% των νεοσύλλεκτων και είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον στρατό σε εθελοντική βάση. «Στην παρούσα διεθνή κατάσταση, είναι κρίσιμο να έχουμε περισσότερους νεοσύλλεκτους και πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να συμβάλλουν εξίσου όπως και οι άνδρες», δήλωσε στο Reuters μια νεοσύλλεκτη στη Βασιλική Φρουρά της Δανίας, αναφερόμενη μόνο ως Κατρίνε.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στη Δανία οι εθελοντές πρώτα εγγράφονται για στράτευση και στη συνέχεια επιλέγονται μέσω κλήρωσης. Οι ένοπλες δυνάμεις εργάζονται επίσης ώστε να προσαρμόσουν τις υποδομές τους καθώς και τον εξοπλισμό τους ώστε να είναι πιο κατάλληλος για τις γυναίκες.

Η Δανία έχει συμφωνήσει πρόσφατα μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της. Στο πλαίσιο αυτό,σχεδιάζει σταδιακά την αύξηση της διάρκειας της περιόδου στρατολόγησης από τέσσερις μήνες σε ένδεκα μέχρι το 2026 και σκοπεύει επίσης ν’ αυξήσει τον αριθμό των νεοσύλλεκτων που υπηρετούν τη θητεία τους από περίπου 5.000 σήμερα σε 7.500 μέχρι το 2033.