DBRS: Ποιες Χώρες της ΕΕ Θα Πληγούν Περισσότερο από τους Δασμούς του Τραμπ;
Η DBRS, σε νέα έκθεσή της, αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία, η μη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ, που θα ενεργοποιήσει το σενάριο επιβολής υψηλών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αύξηση των δασμών στο 20%

Αξιολόγηση των Επιπτώσεων από την Έλλειψη Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ
Μια πρόσφατη ανάλυση της DBRS αποκαλύπτει ότι οι συνέπειες από την αποτυχία να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σοβαρές για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανό να επιβληθούν αυξημένοι δασμοί στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι οι δασμοί μπορεί να φτάσουν το 20%, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, ή ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο, η DBRS αναμένει μια επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και να δυσκολέψει τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις και αυξανόμενες δαπάνες λόγω του νέου στόχου αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ.
Η DBRS υπογραμμίζει τα εξής σημεία:
- Το τρέχον επίπεδο δασμών έχει ήδη σημαντική επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές.
- Η έλλειψη συμφωνίας πριν από τη λήξη της προθεσμίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, επηρεάζοντας αρνητικά τα δημόσια οικονομικά.
- Οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου χάρη στο δημοσιονομικό τους περιθώριο ή στην ποιότητα των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ.
«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η αύξηση των δασμών θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω επιβράδυνση στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.Αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες μπορεί επίσης να καθυστερήσει τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων και θα δυσκολεύσει τη σταθεροποίηση ή τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», δήλωσε ο Χαβιέρ Ρουγιέ, Αντιπρόεδρος της Morningstar DBRS global Sovereign Rating.