26/08/2025

ΔΕΘ 2025: Φοροαπαλλαγές και Στήριξη της Οικογένειας από τον Κοντογεώργη για τη Μεσαία Τάξη

Τους δύο βασικούς άξονες των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έθεσε εξ αρχής στο τραπέζι, ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης , σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτοί θα είναι, όπως είπε, «οι φορολογικές ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και η ενίσχυση της οικογένειας». Στην επιχειρηματολογία του ο υφυπουργός παρά

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη και ενίσχυση της οικογένειας  – enikonomia.gr

Οι Βασικοί Άξονες των Ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε τους δύο κύριους άξονες που θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτοί οι άξονες περιλαμβάνουν «τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και την υποστήριξη της οικογένειας».

Στην ανάλυσή του, ο υφυπουργός τόνισε ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την «σαφή οικονομική πρόοδο και τη βελτίωση στα δημοσιονομικά», ωστόσο επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν πιο εμφανείς οι θετικές συνέπειες αυτής της προόδου. Όπως σημείωσε, «λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων στην οικονομία και αυτής της πολιτικής, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτές τις εξαγγελίες».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο δημογραφικό ζήτημα,το οποίο χαρακτήρισε ως «εθνικό θέμα που απαιτεί κοινωνικές και πολιτικές συμφωνίες».Αυτό το ζήτημα επηρεάζει πολλούς τομείς όπως η εργασία,η ασφάλιση,η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον τόνισε ότι αφορά επίσης τα θέματα στέγασης και επισήμανε τον εθνικό στόχο για την αντιστροφή της δημογραφικής συρρίκνωσης.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρέχονται 13ος ή 14ος μισθός ή επιπλέον συντάξεις από την κυβέρνηση, απάντησε ότι «η ΔΕΘ είναι ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός κάθε χρόνο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία πλειοδοσίας». Υπογράμμισε πως χρειάζεται σοβαρότητα καθώς η χορήγηση 13ης σύνταξης θα κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Παράλληλα υπενθύμισε ότι «από πέρυσι έχουν δοθεί αυξήσεις στο Δημόσιο που πλησιάζουν έναν ολόκληρο μισθό» ενώ γίνεται συνεχής προσπάθεια για τις συντάξεις.

Αντίθετα με τέτοιου είδους παροχές που απαιτούν επιτήρηση – κάτι που κανείς δεν επιθυμεί – υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η οικονομική αυτοδυναμία ώστε να διαχειριστούμε σωστά τις καταστάσεις χωρίς λάθη του παρελθόντος. Οι ευρύτερες κοινωνικές ομάδες όπως η μεσαία τάξη και οι οικογένειες θα βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων στις ανακοινώσεις αυτές.

Σχετικά με το φορολογικό κομμάτι ανέφερε πως έχει μειωθεί συνολικά ο αριθμός των φόρων κατά 72 άμεσους κι έμμεσους φόρους. Επίσης σημείωσε πως «η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να συνεχιστεί», ενώ παράλληλα τα φορολογικά έσοδα μπορούν να αυξηθούν λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας.