08/09/2025

«ΔΕΘ 2025: Μητσοτάκης Απορρίπτει την Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και Εξηγεί την Απόφασή του για τον ΦΠΑ»

«Αυτή η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, φόρος κατοχής ακινήτων υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή έχουμε μάλλον από τους χαμηλότερους φόρους κατοχής. Άρα ζήτημα πλήρους κατάργησης δεν τίθεται και θα ήταν κατά κάποιο τρόπο και λάθος και άδικο», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Για

ΔΕΘ 2025 – Μητσοτάκης: «Όχι» σε κατάργηση ΕΝΦΙΑ – Γιατί απέκλεισε τη μείωση του ΦΠΑ – enikonomia.gr

«Αυτή η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, φόρος κατοχής ακινήτων υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή έχουμε μάλλον από τους χαμηλότερους φόρους κατοχής. Άρα ζήτημα πλήρους κατάργησης δεν τίθεται και θα ήταν κατά κάποιο τρόπο και λάθος και άδικο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την πιθανότητα να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, ανέφερε: «Έχουμε προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές και τα βρεφικά είδη. Αν συνεχίζαμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα έναν έμμεσο επιδοματικό μηχανισμό υπέρ των μεσαζόντων και των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τις εταιρείες να ενισχύσουν τα κέρδη τους». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα συνεπαγόταν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος. «Δεν μπορούμε να συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ με την ελάφρυνση των άμεσων φόρων», πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα των καυσίμων, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τώρα που παρατηρείται πτώση στις τιμές λόγω της διεθνούς αγοράς, δεν θεωρώ ότι το ζήτημα αναδεικνύεται ιδιαίτερα».