Μεξικό: Αποκαλύψεις και Διαψεύσεις για τη Συμφωνία με την DEA στη Μάχη κατά των Ναρκωτικών
Η Mεξικανή πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ διέψευσε χθες Τρίτη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγουμένη αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης των ναρκωτικών (DEA) περί διμερούς συμφωνίας για την πάταξη της διακίνησης κατά μήκος των συνόρων των δυο κρατών. «Η DEA δημοσιοποίησε μια ανακοίνωση — δεν ξέρουμε σε ποια βάση. Δεν κλείσαμε καμία συμφωνία, ούτε οι υπηρεσίας

Διαψεύδει η Πρόεδρος του Μεξικού Συμφωνία με την DEA
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ανάμεσα στη χώρα της και την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) σχετικά με τη συνεργασία για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στα σύνορα των δύο χωρών.
«Η DEA εξέδωσε μια ανακοίνωση — δεν γνωρίζουμε ποια είναι η βάση αυτής. Δεν έχουμε συνάψει καμία συμφωνία ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας μας έχουν συνεργαστεί με τη DEA», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σέινμπαουμ.
Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε προχθές Δευτέρα, η DEA τόνισε ότι ξεκινά «μια νέα τολμηρή πρωτοβουλία» σε συνεργασία με το Μεξικό για την καταπολέμηση των καρτέλ που ευθύνονται για τη διάδοση επικίνδυνων συνθετικών ναρκωτικών στις αμερικανικές κοινότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους «φύλακες των πυλών» που ελέγχουν τις διαδρομές διακίνησης κατά μήκος των νοτιοδυτικών συνόρων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πρόγραμμα συμμετέχουν «μεξικανοί ερευνητές, εκπρόσωποι από τις αμερικανικές δυνάμεις επιβολής του νόμου, εισαγγελείς από τις ΗΠΑ, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και μέλη της κοινότητας πληροφοριών». Η πρόεδρος Σέινμπαουμ παραδέχθηκε ότι μια ομάδα αστυνομικών από το Μεξικό συμμετέχει σε εκπαίδευση στο Τέξας και ότι μια διμερής συμφωνία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης εδώ και αρκετούς μήνες και αναμένεται να υπογραφεί σύντομα. Ωστόσο, τόνισε πως «τίποτα περισσότερο» δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Οποιεσδήποτε κοινές δηλώσεις θα πρέπει να γίνονται από κοινού. Δεν επιβεβαιώνουμε καμία δήλωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει συζήτηση με την κυβέρνηση του Μεξικού», επεσήμανε η κ.Σέινμπαουμ.
Η κυβέρνηση υπό τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό αν οι αρχές εκεί δεν λάβουν περισσότερα μέτρα κατά της διακίνησης ναρκωτικών καθώς και ανθρώπων στα σύνορα.
Η πρόεδρος Σέινμπαουμ έχει δεσμευτεί για συνεργασία με την Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά της διακίνησης ουσιών αλλά απορρίπτει κάθε μορφή «εισβολής»,θεωρώντας αυτή ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Μεξικού — ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται όλο και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με στρατιωτικές επιλογές παρέμβασης.
Οι αρχές στο Μεξικό έχουν προχωρήσει στην παράδοση καταζητούμενων εγκληματιών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 26 περιπτώσεων μόλις την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο προσπαθειών για τον περιορισμό της διακίνησης ουσιών όπως η φαιντανύλη.