Διακοπή Δίκης για τα Τέμπη: Η Καταλληλότητα της Αίθουσας στο Επίκεντρο και Επόμενη Συνεδρίαση η 1η Απριλίου
Το θέμα της καταλληλόλητας της αίθουσας απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με την επόμενη δικάσιμο να ορίζεται η Τετάρτη 1 Απριλίου. Σήμερα το πρωί, μετά την έναρξη της συνεδρίασης και μόλις έγινε αντιληπτό ότι δεν χωράνε όλοι οι συγγενείς θυμάτων και δικηγόροι στην
Η καταλληλότητα της αίθουσας διεξαγωγής απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την επόμενη δικάσιμο να ορίζεται για την Τετάρτη 1η Απριλίου.
Σήμερα το πρωί, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, έγινε εμφανές ότι η κύρια αίθουσα, όπου διεξάγεται η δίκη, δεν επαρκούσε για να φιλοξενήσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων και τους δικηγόρους. Ως αποτέλεσμα, οι συνήγοροι που παρέστησαν προς υποστήριξη της κατηγορίας εξέφρασαν ενστάσεις σχετικά με τη συνέχιση της δίκης στην εν λόγω αίθουσα.
Η δίκη λαμβάνει χώρα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο συγκρότημα «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (πρώην Τ.Ε.Ι. Λάρισας). Η αίθουσα διαθέτει πολλαπλά επίπεδα, επιτρέποντας την παρακολούθηση της εξέλιξης της δίκης μέσω τηλεόρασης. Ωστόσο, η κύρια αίθουσα, όπου βρίσκεται η έδρα του δικαστηρίου, γέμισε ασφυκτικά με δικηγόρους, συγγενείς θυμάτων, επιζώντες, δημοσιογράφους και πολίτες. Οι συνήγοροι έθεσαν ζήτημα ασφαλούς διεξαγωγής της δίκης, ενώ οι συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν για την αναγκαστική παραμονή τους όρθιοι.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου: “Η κατάσταση που βιώνουμε ως δικηγόροι είναι απαράδεκτη. Δηλώνουμε ότι θέλουμε να προχωρήσει η δίκη αλλά δεν μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες.”
Αρκετοί Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας είχαν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Ο κ. Κουτσολάμπρος, μετά από διαδοχικές διακοπές της έδρας, υπέβαλε αίτημα για διακοπή της σημερινής συνεδρίασης, επικαλούμενος το άρθρο 22, παράγραφο 4, του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, με σκοπό την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για την αίθουσα.
Η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει χώρος εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης”. Το δικαστήριο, στη συνέχεια, αποφάσισε να προχωρήσει η δίκη, αλλά μόνο μέχρι τη νομιμοποίηση των κατηγορουμένων, καλώντας τους με τα ονόματά τους. Ωστόσο, η απόφαση της προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγγενείς στο ακροατήριο, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της εκφώνησης των ονομάτων. Κατόπιν αυτών, η πρόεδρος ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης και τη συνέχισή της την 1η Απριλίου.
Στην υπόθεση κατηγορούνται 36 στελέχη οργανισμών του ελληνικού σιδηροδρόμου (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ, Hellenic Train) και του Υπουργείου Μεταφορών, με τους 33 από αυτούς να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Τα κυριότερα αδικήματα περιλαμβάνουν το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο, μέσω επικίνδυνων πράξεων για την ασφάλεια της συγκοινωνίας, που μπορούσαν να προκαλέσουν κοινό κίνδυνο για ξένα πράγματα και κίνδυνο για ανθρώπους. Η πράξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσοτέρων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση και από κοινού. Επίσης, απαγγέλλονται πλημμελήματα όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή, απλή σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος.
Έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση φορέων και πολιτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μια ομάδα διαδηλωτών έγραψε στον δρόμο με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ
