20/12/2025

«Δικαστική Ένωση στο ΣτΕ: Ανακοίνωση για την Ανάδειξη της Αυγής Ανδοσίδου και τα Κριτήρια Προαγωγής»

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων Αυγή Ανδοσίδου, σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, «προήχθη ομοφώνως στον επόμενο βαθμό, με βάση αποκλειστικά τα στοιχεία του ατομικού φακέλου της, ως προκύπτει από την σχετική εμπεριστατωμένη κρίση του ΑΔΣΔΔ» και στα κριτήρια της προαγωγής της

Ένωση Δικαστικών στο ΣτΕ: Διαβεβαιώνουν ότι η προαγωγή της Αυγής Ανδοσίδου έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία του

Δήλωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Αυγή Ανδοσίδου, η οποία είναι σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «προήχθη ομοφώνως στον επόμενο βαθμό, με βάση αποκλειστικά τα στοιχεία του ατομικού φακέλου της, ως προκύπτει από την σχετική εμπεριστατωμένη κρίση του ΑΔΣΔΔ». Σημαντικό ρόλο στα κριτήρια που οδήγησαν στην προαγωγή της είχαν και η ποσοτική απόδοση καθώς και τυχόν καθυστερήσεις στη δημοσίευση αποφάσεων.

Θυμίζουμε ότι η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας»,Ζωής Κωνσταντοπούλου,είχε αναφερθεί στην εν λόγω δικαστική λειτουργό κατά τη διάρκεια των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με αφορμή αναφορές σε εν ενεργεία δικαστική λειτουργό της Διοικητικής Δικαιοσύνης, περί δήθεν “ειδικής μεταχείρισής” της κατά τις τακτικές κρίσεις που διενεργεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών αποφασίζονται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣΔΔ), το οποίο έχει συγκροτηθεί για θητεία ενός έτους μέσω κλήρωσης και αποτελείται αποκλειστικά από δικαίους (δικηγόρους). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ανήκει στις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες όπου το αντίστοιχο ανώτατο συμβούλιο συντίθεται μόνο από δικαίους χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων θεσμών ή φορέων. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο για την εξαιρετική ανεξαρτησία τόσο της δικαιοσύνης όσο και των αρχών κράτους δικαίου.

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης για πιθανές προαγωγές στο ΑΔΣΔΔ εξετάζεται συνολικά η υπηρεσιακή επίδοση κάθε δικαστικού λειτουργού λαμβάνοντας υπόψη μόνο νόμιμα κριτήρια χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται επίσης η ποσοτική τους επίδοση καθώς και τυχόν εκκρεμότητες που μπορεί να υπάρχουν στη δημοσίευση αποφάσεων.

Η πρόσφατη απόφαση 21/2023 του ΑΔΣΔΔ καθόρισε την ομόφωνη προαγωγήτης συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού βάσει αποκλειστικά των στοιχείων που περιλαμβάνονται στον ατομικό φάκελό τους όπως διαπιστώνεται μέσα στην εμπεριστατωμένη κρίση που εκδόθηκε.

Eν κατακλείδι, το Ανωτάτου συμβουλίου κατ’ άσκηση των συνταγματικών αρμοδιοτήτων ασφαλίζει ότι οι διαδικασία αξιολόγησης είναι αντικειμενική και δίκαιη ενώ οι σχετικές επικρίσεις χαρακτηρίζονται ως λανθάνουσες θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ελληνικής απονομής δικαιοσύνης στον βωμό πολιτικών αντιπαραθέσεων.»