Δήμος Αθηναίων: Δημόσιες τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την ελληνική ποίηση

Υλοποιείται σε τοίχους τεσσάρων σχολικών κτιρίων της Αθήνας ενώ πρόκειται να επεκταθεί και σε κτίρια δημοτών.
Ένα εντυπωσιακό έργο, εμπνευσμένο από στίχους του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, κοσμεί εδώ και λίγες μέρες τον εξωτερικό χώρο του 18ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών, στα Πατήσια. Η τοιχογραφία του καλλιτέχνη Λεωνίδα Γιαννακόπουλου προκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας δημόσιων τοιχογραφιών με τίτλο: «From the Roots to the Sky», που υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Urban Act και με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών από το χώρο της street art.
Στη δεύτερη τοιχογραφία, η έμπνευση του καλλιτέχνη Λεωνίδα Γιαννακόπουλου πηγάζει από τους στίχους του Ανδρέα Κάλβου που περιλαμβάνονται στην ωδή «Εις Σάμον»:«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».
Έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί δύο ακόμη τοιχογραφίες σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων από τους street artists Gera και Same84. Μετά από την ολοκλήρωση των τοιχογραφιών στα σχολικά κτίρια, το πρόγραμμα, το 2022, θα επεκταθεί και σε κτίρια δημοτών οι οποίοι, εφόσον το επιθυμούν και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, ύστερα από σχετική πρόσκληση που θα απευθύνει ο Δήμος Αθηναίων.
«Μέσω του προγράμματος των δημόσιων τοιχογραφιών, φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τη σύγχρονη Τέχνη στο αστικό τοπίο, οργανωμένα και με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Κάθε νέα τοιχογραφία που -σε πρώτη φάση- δημιουργείται στα σχολεία της Αθήνας προσφέρει χρώμα, ζωντάνια και έμπνευση. Το τριετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέσω αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος και φιλοδοξεί σύντομα να επεκταθεί στις γειτονιές της πόλης. Ευχαριστούμε την Urban Act και τους εξαιρετικούς street artists που με τα εντυπωσιακά τους έργα συμβάλλουν στην προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης μας. Στηρίζουμε τη δουλειά τους και επωφελούμαστε της υψηλής καλλιτεχνικής αξίας των έργων τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.