ΔΣΘ: Στο ΣτΕ η προσφυγή κατά του νέου κανονισμού λειτουργίας του Αρείου Πάγου
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα 50/2025 που αφορά νέο κανονισμό λειτουργίας του Αρείου Πάγου, καθώς όπως υποστηρίζει είναι αντισυνταγματικός και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ειδικότερα, ο ΔΣΘ επικεντρώνει την αντισυνταγματικότητα του νέου κανονισμού, στις διατάξεις εκείνες που προβλέπουν ότι: α)

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 50/2025, το οποίο αφορά τον νέο κανονισμό λειτουργίας του Αρείου Πάγου. Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι ο εν λόγω κανονισμός είναι αντισυνταγματικός και έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Συγκεκριμένα,ο ΔΣΘ εστιάζει στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που προβλέπουν ότι: α) οι εισαγωγικές δικογραφίες (όπως οι αιτήσεις αναιρέσεως κ.λπ.) για αστικές υποθέσεις που θα κατατίθενται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2025 δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 30 σελίδες, ενώ οι πρόσθετοι λόγοι περιορίζονται στις 20 σελίδες και οι προτάσεις και τα υπομνήματα στις 10 σελίδες. Για τις αιτήσεις αναστολής (άρθρο 565 Κ.Πολ.Δ.), το όριο είναι οι 5 σελίδες. β) Ο χρόνος αγορεύσεων περιορίζεται στα 6 λεπτά για κάθε διάδικο μέρος, ανεξαρτήτως του αριθμού των πληρεξουσίων δικηγόρων που εκπροσωπούν τον διάδικο. Με τη λήξη αυτού του χρόνου, η αγόρευση θεωρείται ολοκληρωμένη και ο πρόεδρος είτε δίνει το λόγο στον επόμενο διάδικο είτε κηρύσσει τη λήξη της συζήτησης της υπόθεσης, με τον χρόνο να καταγράφεται μέσω ψηφιακού χρονόμετρου στην αίθουσα.
Στην αίτηση ακύρωσης, ο ΔΣΘ ισχυρίζεται ότι αυτές οι διατάξεις παραβιάζουν:
1) το άρθρο 20 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα κάθε ατόμου στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια καθώς και το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης,
2) το άρθρο 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ που δηλώνει ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα να εκδικαστεί η υπόθεσή του δίκαια, δημοσίως και εντός εύλογης προθεσμίας από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο,
3) την αρχή της ισότητας των διαδίκων καθώς ευνοεί τον αναιρεσείοντα με δυνατότητα ανάπτυξης των θέσεών του μέσα σε περισσότερες σελίδες συγκριτικά με τον αναιρεσίβλητο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ