«Δύο Χρόνια από την Επίθεση της 7ης Οκτωβρίου: Κρίσιμη Έκκληση για Άμεσες Δράσεις»
Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. «Συμπληρώνονται σήμερα δύο έτη από την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ που κόστισε τη ζωή αμάχων και προκάλεσε ευρεία και επικίνδυνη κλιμάκωση σε όλη την περιοχή. Οι σκέψεις μας συνεχίζουν

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για τη Δεύτερη Επέτειο της Έκρηξης Βίας
Σήμερα,συμπληρώνονται δύο χρόνια από την καταστροφική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εκφράζει τις ανησυχίες και τις σκέψεις του με σχετική ανακοίνωση. «Συμπληρώνονται σήμερα δύο έτη από την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ που κόστισε τη ζωή αμάχων και προκάλεσε ευρεία και επικίνδυνη κλιμάκωση σε όλη την περιοχή. Οι σκέψεις μας συνεχίζουν να βρίσκονται στις οικογένειες των ομήρων και καλούμε σε άμεση απελευθέρωσή τους. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού, όπως η πρόσφατη επίθεση στο Μάντσεστερ, απαιτεί συλλογική δράση», αναφέρεται αρχικά.
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, στη Λωρίδα της Γάζας συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Κάνουμε έκκληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και μαζική και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.» Το σχέδιο του πρώην Προεδρεύοντα Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
«Ταυτόχρονα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θεμέλιο για μία νέα ειρηνική διαδικασία που θα κατευθυνθεί προς τη λύση των δύο κρατών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο καθώς και σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια σταθερή ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Ο υπουργός αναγνωρίζει επίσης τον κρίσιμο ρόλο διαμεσολάβησης που διαδραματίζουν χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης εκεχειρίας. Η Ελλάδα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στις διπλωματικές κινήσεις προς τον τερματισμό του πολέμου καθώς και στη διαδικασία ειρηνικής λύσης στη Μέση Ανατολή.»