19/12/2025

Εισαγγελέας ζητά αυστηρή καταδίκη για όλους τους 42 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων, όπως και πρωτόδικα, εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κυριακή Στεφανάτου, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη αγόρευσή της στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η εισαγγελική πρόταση υπήρξε καταπέλτης για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τη δομημένη και οργανωμένη εγκληματική τους δράση. Στον επίλογο της αγόρευσής της, η

Aντιδράσεις για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου – «Πρόκληση για τη Δημοκρατία»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εισαγγελέας ζητά την ενοχή των κατηγορουμένων

Η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Κυριακή Στεφανάτου, ολοκλήρωσε τη τετραήμερη αγόρευσή της στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής προτείνοντας την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων, όπως είχε γίνει και στην πρωτόδικη απόφαση.

Αναφορικά με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, η πρόταση της εισαγγελέως υπήρξε αδιαμφισβήτητος καταπέλτης. Περιέγραψε με σαφήνεια τη μεθοδική και οργανωμένη εγκληματική τους δραστηριότητα.

Στο κλείσιμο της αγόρευσης της, η κυρία Στεφανάτου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο. Ανέφερε ότι «δεν έλαβαν υπόψη τους οι κατηγορούμενοι –και ιδίως ο Μιχαλολιάκος– ότι η Δημοκρατία, που στα νιάτα του του φέρθηκε με επιείκεια, μπορεί να είναι ατελής και αδύναμη, αλλά μας επιτρέπει να διορθώνουμε τα λάθη μας».

Η δράση της Χρυσής Αυγής κορυφώθηκε κατά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα—μια πράξη που σηματοδότησε το τέλος σχεδόν για την οργάνωση.

Η εισαγγελική πρόταση περιλάμβανε αιτήματα καταδίκης για τα αδικήματα συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής ομάδας καθώς και για τη δολοφονία του Φύσσα και τις επιθέσεις κατά Αιγυπτίων ψαράδων. Στην ανάλυση αυτή εξετάστηκε διεξοδικά ο ρόλος κάθε πρώην βουλευτή από τη Χρυσή Αυγή ενώ αποδόθηκαν έντονα οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί ως αναληθείς μέσω δηλώσεων κι ενεργειών που αποδεικνύουν την ενοχή τους.

Σχολιάζοντας τον Νίκο Μιχαλολιάκο συγκεκριμένα, η κυρία Στεφανάτου ήταν ξεκάθαρη λέγοντας πως «ήταν ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος αρχηγός», έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων εντός του οργανωτικού πλαισίου ενώ επαναλάμβανε τη ναζιστική ιδεολογία του. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του είχαν «δύο όψεις», καθώς μεταμορφωνόταν ανάλογα με το ακροατήριο υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του παρεξηγούνταν συχνά.

-Επιπλέον-, τόνισε ότι τα μέλη αυτά επιδίωκαν «δια της βίας να υποκαταστήσουν το κράτος», προβαίνοντας σε αυθαίρετους ελέγχους νομιμοποιητικών εγγράφων αλλοδαπών. Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές που εκτόξευσε ο Μιχαλολιάκος προς πολιτικά πρόσωπα όπως o πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Η διαδικασία συνεχίζεται τώρα με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υποστήριξης κατηγορίας αλλά και εκείνων υπεράσπισης. Τελικά θα αποφασίσει το δικαστήριο σχετικά με την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων στο άμεσο μέλλον.