Εκρηκτική Άνοδος Στον Κλάδο των Σούπερ Μάρκετ: 2,2 Δισ. Ευρώ Σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις Μέχρι Το 2025!
Δεδομένη θεωρείται η περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, την οποία επιταχύνουν η πίεση στα περιθώρια, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και οι νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις, όπως ανέφεραν πρόσφατα μέλη της Ένωσης Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ). Η καθαρή κερδοφορία των αλυσίδων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και καταγράφει περαιτέρω υποχώρηση, τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος αυξάνεται
Συγκέντρωση και Οικονομικές Προκλήσεις στον Τομέα των Σούπερ Μάρκετ
Η περαιτέρω συγκέντρωση στον τομέα των σούπερ μάρκετ θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται στα κέρδη, το αυξανόμενο κόστος λειτουργίας και οι νέες ρυθμιστικές υποχρεώσεις επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις μελών της Ένωσης Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ).
Η καθαρή κερδοφορία των αλυσίδων συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και υποχωρεί ακόμη περισσότερο καθώς το λειτουργικό κόστος ανέρχεται ταχύτερα από τις πωλήσεις, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στα συνολικά αποτελέσματα του κλάδου.Οι επενδύσεις εξακολουθούν να στηρίζονται κυρίως σε τραπεζικά δάνεια και ιδία κεφάλαια, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της ΕΣΕ δήλωσε ότι «ένα βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό μοντέλο για την ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να διαμορφωθεί με 4 έως 6 αλυσίδες». Αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 43 αλυσίδες στην Ελλάδα, αριθμός μειωμένος από τις 67 το 2010.
Ο Γιάννης Μασούτης, αντιπρόεδρος της ΕΣΕ, ανέφερε ότι είναι αναμενόμενη μια περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου: «Ήδη γίνονται εξαγορές. Θα συνεχιστούν μέχρι το 2026», συμπληρώνοντας πως αυτό οφείλεται στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο χώρος λόγω κυβερνητικών μέτρων αλλά και αύξησης στο κόστος ενοικίων.
Οικονομικά Δεδομένα του Κλάδου
Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία του περασμένου έτους, ο Απόστολος Πεταλάς γενικός διευθυντής της ΕΣΕ σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον ΙΕΛΚΑ εξετάστηκαν οι ισολογισμοί 43 αλυσίδων. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα για το έτος 2024 οι πωλήσεις (χωρίς ΦΠΑ) άγγιξαν τα 13,061 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα 12,512 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος (αύξηση κατά 4.4%). Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 215 εκατομμύρια ευρώ (μείωση κατά -6.5%). Το καθαρό περιθώριο κέρδους μειώθηκε από το ποσοστό του 1.84% στο ποσοστό του 1.65% για φέτος ενώ τα EBITDA κατρακύλησαν από το ποσοστό του 6.54% στο ποσοστό του 5.97%. Όπως τόνισε ο ίδιος: «η καθαρή κερδοφορία των σούπερ μάρκετ είναι απελπιστικά χαμηλή». Οι επενδύσεις συνολικά περιορίστηκαν στα400 εκατομμύρια ευρώ από τις προηγούμενες επενδύεις ύψους592 εκατομμυρίων ευρώ.
Tάση στην Αγορά Καταναλωτικών Προϊόντων
Tο εννεάμηνο του έτους20125 καταγράφηκαν πωλήσεις ύψους10.51 δισεκατομμυρίων ευρών στην αγορά ειδών καθημερινής χρήσης σύμφωνα με στοιχεία της circana ,σημειώνοντας αύξηση632 εκατομμυρίων ευρών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η αύξηση αυτή προήλθε τόσο από προϊόντα σταθερού barcode όσο κι΄ απ΄ όσα ζυγίζονται . Στην αγορά αυτή κυριαρχούν τρόφιμα , αγγίζοντας82 .5 %του συνολικού τζίρου
Διαρκής Ανάπτυξη Παρά τον Πληθωρισμό
Aντίθετα προς την επιβράδυνση πληθωρισμού , οι τιμές παραμένουν υψηλές . Oι μέσοι όροι τιμών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά1 .5 %με μέτρα έκπτωσης στους αριθμούς31 %και44 %. Επιπλέον , παράγοντες όπως η προσφορά προϊόντων ιδιωτικής χρήσης έχουν εισχωρήσει αρκετά στην ελληνική αγορά.(27%)
Η επίδραση Τουρισμού στην Κατανάλωση
Mάλιστα δεν πρέπει να λησμονηθεί η συμβολή ξένων επισκεπτών στις αγορές λιανικής ιδιαίτερα στις εποχές αιχμής λόγω σύγχρονου lifestyle όπως Airbnb που μπορούν ν’ αποκτήσουν περισσότερες αγορές τροφών ή άλλων αγαθών καθημερινότητας
