Έλενα Κουντουρά: Πρωτοπόρος στην Ενδυνάμωση Γυναικών στον Τουρισμό στη Διεθνή Έκθεση FITUR της Ισπανίας
Η Έλενα Κουντουρά συμμετείχε ως προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR στη Μαδρίτη, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στη μεγάλη εκδήλωση- αφιέρωμα για τις γυναίκες στον τουρισμό FITUR Woman 2026. Στο ειδικό φόρουμ που συνδιοργανώθηκε από την Έκθεση FITUR και τον φορέα Women Leading Tourism WLT, με τη συμμετοχή φορέων από την παγκόσμια τουριστική
Η Έλενα Κουντουρά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR
Στη Μαδρίτη, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, η Έλενα Κουντουρά απηύθυνε κεντρική ομιλία στο μεγάλο αφιέρωμα για τις γυναίκες στον τομέα του τουρισμού των FITUR Woman 2026 κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού FITUR. Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από την έκθεση FITUR και τον οργανισμό Women Leading Tourism WLT, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους από τη διεθνή τουριστική αγορά και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Ευρωβουλευτής τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση των γυναικών μέσω της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, στην οποία είναι Αντιπρόεδρος, καθώς και ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών & Ισότητας των Φύλων FEMM από το 2019.
Στην ομιλία της, η Έλενα Κουντουρά επισήμανε τις έμφυλες ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στο εργασιακό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική τους ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης. Παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν τον κυρίαρχο πληθυσμό στον τομέα του τουρισμού, η εκπροσώπησή τους σε ανώτερες θέσεις παραμένει δυσανάλογα χαμηλή.
Επιπλέον, πολλές γυναίκες είναι εκτεθειμένες σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας με χαμηλότερους μισθούς. Η εστίαση στα ζητήματα αυτά κρίνεται επιτακτική για την ανάπτυξη ενός πιο ισότιμου περιβάλλοντος στον τομέα.
“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, όπως ανέφερε η ίδια η Ελένη Κουντουρά,” έχει επιτύχει σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις όπως η Οδηγία Women on Boards με στόχο την αύξηση της συμμετοχής γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.” Επίσης έγιναν προσπάθειες για τη διασφάλιση μισθολογικής διαφάνειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο χάσμα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών για εργασία ίσης αξίας.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ συμμετείχε επίσης μαζί με τις Πρέσβειρα Ντο από τον ΟΗΕ και το WTTC καθώς και την Κυβερνήτρια του Πουέρτο Ρίκο Jennifer Gonzalez.
Aξιοποιώντας αυτήν τη στιγμή λοιπόν οι προτεραιότητες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη βιωσιμότητας μέσω μιας στρατηγικής που θα ενσωματώσει πλήρως τη διάσταση φύλου. Στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμο τουρισμό που αναμένεται να παρουσιαστεί άνοιξη 2026 διεκδικείται ουσιαστική στήριξη προς τις γυναίκες στον συγκεκριμένο κλάδο.”
