«ΕΛΕΤΑΕΝ: Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εκρηκτική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας»
Υπερέβη τα 5,5 GW η αιολική ισχύς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Συγκεκριμένα, η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του Ιουνίου 2025 ήταν 5.507 MW καθώς κατά το Α’ εξάμηνο συνδέθηκαν στο δίκτυο 37 νέες ανεμογεννήτριες ισχύος 152,2 MW που αντιστοιχούν

Αύξηση Αιολικής Ικανότητας στην Ελλάδα
Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 5,5 GW κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Στο τέλος του Ιουνίου 2025, η συνολική αιολική ισχύς ανήλθε σε 5.507 MW, καθώς προστέθηκαν στο δίκτυο 37 νέες ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 152,2 MW και επενδύσεις που φτάνουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι ο ετήσιος αναπτυξιακός ρυθμός έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η εξέλιξη είναι θετική αλλά δεν επαρκεί για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο ενεργειακό μίγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Μέχρι το τέλος του Ιουνίου του τρέχοντος έτους, πάνω από 1 GW νέων αιολικών πάρκων ήταν είτε υπό κατασκευή είτε είχαν ήδη συμβολαιοποιηθεί. Η πλειονότητα αυτών αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέσα στους επόμενους ενάμιση χρόνο. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου άλλα 300 MW που έχουν επιλεγεί μέσω διαγωνισμών και έχουν υποβάλει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Έτσι, η συνολικά εκτιμώμενη αιολική ισχύς μπορεί να φτάσει τα 6,5 GW μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της περιόδου.
Όσον αφορά τις Περιφέρειες της χώρας μας, η Στερεά Ελλάδα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων με δυναμικότητα στα 2.427 MW (44%). Ακολουθεί η Πελοπόννησος με μόλις 709 MW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται εγκατεστημένα περίπου 535 MW (9,7%).
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ: Κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 2018 έως το 2022 έχουν επιλεγεί μέσω των διαγωνισμών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) έργα αιολής ενέργειας συνολικά ύψους έως και 1.592MW — έργα που θα έπρεπε ήδη να είναι σε λειτουργία. Ωστόσο λόγω κυρίως γραφειοκρατικών καθυστερήσεων μόνο τα μισά από αυτά ήτοι μόλις τα 746 MW είχαν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν σοβαρές συνέπειες: οι τιμές αποζημίωσης για τα μη υλοποιημένα έργα είναι σημαντικά χαμηλές συγκριτικά με τις τιμές παραγωγής από φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Αν αυτά τα έργα των συνολικά σχεδόν οκτώ εκατοντάδων megawatts είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως θα μπορούσαν να προσφέρουν πιο προσιτές τιμές ενέργειας στους Έλληνες πολίτες και στη εθνική οικονομία.