27/01/2026

«Ελληνικές Καινοτόμες Εταιρείες Κλέβουν την Παράσταση: Η Αποστολή του Στρατηγού Πόππα στις ΗΠΑ»

Υπάρχουν δύο ελληνικές αμυντικές εταιρείες οι οποίες έχουν επιτύχει αυτό που για πολλούς φάνταζε ως ακατόρθωτο, να επεκταθούν στις ΗΠΑ, να προχωρήσουν σε συνεργασίες και να κλείσουν μεγάλα συμβόλαια με τον Αμερικανικό Στρατό. Στην έκθεση AUSA στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Στρατηγός, Andrew Poppas, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επιτεύγματα των Ελλήνων. Αποστολή στις ΗΠΑ: Χρήστος

Αποστολή στις ΗΠΑ: Οι δύο ελληνικές εταιρείες που εντυπωσίασαν τον Αμερικανό Στρατηγό Πόππας – Επενδύσεις στις ΗΠΑ

Δύο Ελληνικές Εταιρείες Στοχεύουν στην Αμερικανική Αγορά

Δύο ελληνικές αμυντικές εταιρείες έχουν πετύχει να πραγματοποιήσουν αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαν δύσκολο: την επέκταση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω συνεργασιών και σημαντικών συμβολαίων με τον στρατό των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης AUSA στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός στρατηγός Andrew Poppas εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις καινοτομίες που έχουν επιτύχει οι Έλληνες.

Ο στρατηγός Άντριου Πόππας επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και εντυπωσιάστηκε από τα προϊόντα της THEON, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων ηλεκτροοπτικών συστημάτων που παρέχουν στον μαχητή πολύτιμες πληροφορίες στο πεδίο μάχης.

Στην ουσία, στο κράνος του μαχητή προβάλλονται δεδομένα από διάφορες πηγές όπως δορυφόροι και drones, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Αυτό βοηθά στη λήψη καλύτερων αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Ένα από τα κυριότερα συστήματα που τράβηξε την προσοχή του στρατηγού είναι μια μικρή ηλεκτρονική μονάδα, σχεδόν στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου. Αυτή ενσωματώνεται σε παλαιότερα γυαλιά νυχτερινής όρασης του κράνους και τα μετατρέπει σε «έξυπνα», προσθέτοντας πληροφορίες από διάφορες πηγές όπως drones ή ελικόπτερα.

Με αυτό τον τρόπο, οι παλιές τεχνολογίες των στρατιωτών αναβαθμίζονται με σχετικά χαμηλό κόστος και διασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις ένοπλες δυνάμεις που τις υιοθετούν.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών καθώς επίσης επικεφαλής των THEON & EFA Group αποκάλυψε στο enikos.gr ότι η συμμετοχή τους στην AUSA δεν είναι τυχαία: «Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας είναι διαρκείς.Ο ρόλος μας ως ελληνικών εταιρειών είναι να ενδυναμώνουμε αυτή τη σχέση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Πλέον συμμετέχουμε για 14η χρονιά στην έκθεση,” πρόσθεσε ο κος Χατζημηνάς “και παρατηρώ ότι δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά υπάρχουν κι άλλες εταιρείες με παρουσία.” Με τον θεσμικό του ρόλο ως Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Theon έχει επενδύσει επίσης στην KOPIN στις εγκαταστάσεις τους στη Βιρτζίνια ώστε να εξασφαλίσει άμεση επικοινωνία με τους πελάτες στις ΗΠΑ.”Η Ελλάδα πρέπει να βλέπει την Αμερική όχι μόνο σαν πηγή επενδύσεων αλλά πρέπει κι εμείς να επενδύσουμε εδώ,” υπογράμμισε ο κος Χατζημηνάς.

Ταυτόχρονα η Ευρώπη ανοίγει νέους δρόμους μέσα από πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα SAFE و ReArm Europe οι οποίες συνοδεύονται από ένα κονδύλιο 800 δις για τα επόμενα χρόνια. “Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία,” δήλωσε ο ίδιος δηλώνοντας πως αν χρειαστεί υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών στον τομέα των αμυντικών συστημάτων .

EFA Group & Καινοτομία

Ο Γρηγόρης Κουτσογιάννης CEO του EFA group μίλησε σχετικά λέγοντας ότι η φετινή AUSA εστίασε ιδιαίτερα σε τεχνητή νοημοσύνη και drone τεχνολογίες: “Εκπροσωπούμε ένα οικοσύστημα 11 εταιρειών στους κύριους αυτούς τομείς,” ανέφερε χαρακτηριστικά . Οι προσπάθειές μας συνδυάζουν την ελληνική νοοτροπία με διεθνή πρότυπα ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο συνεργασίας.”