Ανατροπή στους Μισθούς των Ένστολων: Όλες οι Λεπτομέρειες για τις Νέες Αποδοχές!
Αυξήσεις της τάξεως του 3,7% με 8,7% θα δει από τον Ιούλιο η συντριπτική πλειονότητα των 153.240 στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών στις μηνιαίες μικτές τακτικές αποδοχές. Επίσης επισημαίνεται πως την 1η Ιουλίου θα αυξηθούν οριζοντίως κατά 100 ευρώ και τα επιδόματα ιδιαιτέρων συνθηκών των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και υπενθυμίζεται

Αυξήσεις στις Αποδοχές Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας
Από τον Ιούλιο, οι 153.240 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα δουν τις μηνιαίες μικτές αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 3,7% έως 8,7%. Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει οριζόντια αύξηση κατά 100 ευρώ στα επιδόματα που αφορούν ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από την 1η Απριλίου του 2025 έχουν τεθεί σε εφαρμογή οριζόντιες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς όλων των μισθολογικών κλιμακίων ύψους 30 ευρώ μηνιαίως μικτά. Συνολικά οι οριζόντιες αυξήσεις που θα λάβουν φέτος όλοι οι ένστολοι αναμένεται να φτάσουν τα 130 ευρώ τον μήνα μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Αυτή η αύξηση έχει μεγαλύτερη επίδραση στους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και γενικά σε όσους βρίσκονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια.
Με βάση αυτές τις οριζόντιες αυξήσεις, τα ποσοστά αύξησης στις συνολικές αποδοχές των στελεχών αναμένονται μεταξύ του 3,73% και του 8,75%, όπως προκύπτει από σχετικό πίνακα που παρατίθεται. Οι εν λόγω αυξήσεις είναι σαφώς ανώτερες από τον πληθωρισμό.
Για εκείνους που λαμβάνουν αποζημιώσεις για νυχτερινή εργασία, οι συνολικές αποδοχές τους θα είναι ακόμη υψηλότερες λόγω της ήδη προγραμματισμένης αύξησης κατά 20% στις νυχτερινές αποζημιώσεις από την αρχή του έτους.Ωστόσο,δεν αναμένονται μόνο αυτές οι αυξήσεις μέχρι τον Ιούλιο αλλά πιθανές περαιτέρω ενισχύσεις το Οκτώβριο με νέα κυβερνητικά σχέδια.
Ανακοίνωση Κυβέρνησης
Η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι από την αρχή Οκτωβρίου του επόμενου έτους θα δοθούν πρόσθετες αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές περισσότερων από 80.000 αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές οι νέες αυξήσεις είχαν εξαγγελθεί στο τέλος Μαρτίου από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Δένδια.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που περιλαμβάνουν τις προηγούμενες δύο αναγκαίες προσαρμογές (30 ευρώ στους βασικούς μισθούς και επιπλέον100 ευρώ στο επίδομα), η συνολική αύξηση για τους αξιωματικούς μπορεί να κυμανθεί μεταξύ του13% έως20%. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιες προσθήκες ισοδύναμες με έναν έως δύο επιπλέον μισθούς ανά δικαιούχο κοστίζοντας περίπου268 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό φέτος.
Aπό την ίδια ημερομηνία προβλέπονται αντίστοιχες προσφορές για τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επίσης και άλλων σωμάτων ασφαλείας όπως το Πυροσβεστικό σώμα ή το Λιμενικό σώμα με αποτέλεσμα μια παρόμοια ποσοστιαία αύξηση στην αμοιβή τους συγκριτικά με τις τρέχουσες απολαβές τους.
“Έχουν προτεραιοποιηθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις…”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σχετικά με τη στήριξη προς όλους τους ένστολους υπό συγκεκριμένες δημοσιονομικές συνθήκες.