27/06/2025

«Αιμορραγικός Πυρετός Κριμαίας-Κονγκό: ΕΟΔΥ Ανακοινώνει Κρούσμα και Συστήνει Αυστηρά Μέτρα Πρόληψης»

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι καταγράφηκε πρόσφατα ένα εγχώριο περιστατικό Αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό σε οικισμό του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για ασθενή ηλικίας άνω των 70 ετών, ο οποίος νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο με βαριά επιδεινούμενη κλινική εικόνα και κατέληξε. Ο Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό

ΕΟΔΥ: Κρούσμα Αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό – Μέτρα πρόληψης

Ενημέρωση για τον Αιμορραγικό Πυρετό Κριμαίας – Κονγκό

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει την καταγραφή ενός νέου περιστατικού Αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό σε οικισμό του Δήμου Ελασσόνας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, Θεσσαλία. Ο ασθενής είναι άνω των 70 ετών και νοσηλεύθηκε με σοβαρή κλινική εικόνα, αλλά δυστυχώς κατέληξε.

Η νόσος αυτή προκαλείται από έναν ιό και μεταδίδεται μέσω τσιμπημάτων μολυσμένων κροτώνων ή μέσω άμεσης επαφής με αίμα ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων ή ανθρώπων. Τα άγρια και οικόσιτα ζώα μπορεί να φέρουν τον ιό χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα για λίγες ημέρες, ωστόσο μπορούν να μολύνουν τα τσιμπούρια που στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό σε άλλους οργανισμούς.

Η εκδήλωση της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική λοίμωξη (περίπου στο 85% των περιπτώσεων) έως σοβαρές μορφές της νόσου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 1-14 ημερών μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν αιφνίδιο πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες και άλλα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν αιμορραγιές και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα κυμαίνεται μεταξύ 30-50% στους νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Ο Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό είναι μια παθολογία που έχει διαδοθεί διεθνώς με περίπου 10.000-15.000 λοιμώξεις κάθε χρόνο σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί κρούσματα στα Βαλκάνια (Βουλγαρία,Αλβανία κτλ.) καθώς επίσης σε Ισπανία και Τουρκία. Στην Ελλάδα είχε καταγραφεί ένα άλλο περιστατικό το 2008 στη Θράκη.

Ομάδες Υψηλού Ρίσκου

Άτομα που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου υπάρχουν τσιμπούρια όπως αγρότες ή κυνηγοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη μόλυνση αυτή.

Μέτρα Προστασίας

Aκολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το περιστατικό αυτό, ο ΕΟΔΥ προτείνει μέτρα ατομικής προστασίας κατά των τσιμπουριών:

  1. Aποφεύγετε περιοχές όπου ενδέχεται να υπάρχουν τσιμπούρια όπως δάση ή λιβάδια.
  2. Eφόσον χρειαστεί να βρείτε σε τέτοιες περιοχές:
    • Pερπατάτε στο κέντρο των μονοπατιών αποφεύγοντάς τα χορτάρια.
    • Pροτιμήστε ανοιχτόχρωμα ενδύματα ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε τα τσιμπούρια.
    • Xρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.
    • Mην ξαπλώνετε απευθείας στο έδαφος όταν βρίσκεστε έξω.

Eπικοινωνία & Συντονισμός Δράσεων

Tο Υπουργείο Υγείας συνεργάζεται στενά με τις δημόσιες αρχές υγείας για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Tηλέφωνα επικοινωνίας του ΕΟΔΥ: