Επανεξέταση Συντάξεων: Αναδρομικά έως 16.500 ευρώ για 970.000 Συνταξιούχους!
Νέος κύκλος αναδροµικών, από 1.200 µέχρι 16.500 ευρώ για 970.000 συνταξιούχους, αναµένεται από τον ΕΦΚΑ εντός του 2026, µε εκκαθαρίσεις που θα γίνουν σταδιακά, αλλά και από αποφάσεις δικαστηρίων. Ηδη έχει ξεκινήσει από τον περασµένο Νοέµβριο η σταδιακή καταβολή αναδροµικών έως 4.500 ευρώ, εντόκως, στους 370.000 συνταξιούχους που κέρδισαν τις δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή
Αναμονή νέου κύκλου αναδρομικών συντάξεων για 970.000 δικαιούχους το 2026
Ένας νέος κύκλος πληρωμών αναδρομικών, που κυμαίνονται από 1.200 έως και 16.500 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ το έτος 2026. Οι εκκαθαρίσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και με τη βοήθεια δικαστικών αποφάσεων.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι διαδικασίες καταβολής αναδρομικών ποσών έως και 4.500 ευρώ έχουν ήδη αρχίσει για περίπου 370.000 συνταξιούχους που κέρδισαν δικαστικές υποθέσεις σχετικά με τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.
Όπως πληροφορεί η Απογευματινή της Κυριακής, οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη λαμβάνουν τα αναδρομικά τους με τόκους που φθάνουν έως τα επτά έτη. Αυτοί οι τόκοι ενδέχεται να ανέρχονται σε πάνω από 1.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των χρημάτων που οφείλονται στους ενδιαφερόμενους.
Τα ποσά αυτά καταβάλλονται με επιτόκιο της τάξης του 6% και αφορούν μόνο εκείνους τους συνταξιούχους που προχώρησαν σε αγωγές κατά του κράτους σχετικά με τις περικοπές των προηγούμενων ετών.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες των συνταξιούχων λαμβάνουν διαφορετικά ποσά: Για τους πρώην ασφαλισμένους στο ΙΚΑ τα αναδρομικά κυμαίνονται από 500 έως και 2.400 ευρώ χωρίς υπολογισμό τόκων, ενώ στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ ή τις τράπεζες ανέρχονται μεταξύ των αριθμών αυτών αλλά φθάνουν μέχρι και τα τέσσερα χιλιάδες πεντακόσια ευρώ.
Επιπλέον, για περίπου460 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους θα υπάρξει επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για την διετία μεταξύ του ’17-’18 καθώς αποφασίσθηκε ότι αυτή ήταν αντισυνταγματική.
Aυτό σημαίνει ότι όλοι οι εν λόγω δικαιούχοι ανεξάρτητα αν έχουν αγωνιστεί ή όχι αξιώνουν επιστροφές χρημάτων δεδομένου ότι η αντισυνταγματικότητα ισχύει συνολικά για αυτή την περίοδο.
Aντίθετα όμως όσοι αποχώρησαν μετά την ημερομηνία σταθμό της15ης Μαΐου ’16 δεν μπορούν να απαιτήσουν κάποιο ποσό αφού είδαν τις περικοπές αυτές να ενσωματώνονται στον νέο υπολογισμό σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου καθιστώντας έτσι όλες τις κρατήσεις νόμιμες.
Mε βάση στοιχεία υπάρχουν ήδη σχεδόν σαράντα χιλιάδες αιτήσεις απ΄τους εργαζομένους στα δημόσια ώστε να λάβουν προσαυξήσεις λόγω πρόσθετης εργασιακής εμπειρίας υπολογιζόμενες ανά μήνα καθυστέρησης στο εύρος των πενήντα έως εκατό ογδόντα ευρώ ανά μήνα περιμένοντας ανταπόκριση στην αίτηση τους!
Προγραμματισμένα βήματα επαναϋπολογισμού
Pλέον βρίσκεται σε στάδιο εκτελέσεως ο επαναϋπολογισμός των παλαιών συντάξεων όπου αφορά γύρω στις πενήντα χιλιάδες άτομα που είχαν αποχωρήσει μετά τη μέση του ’16 καθώς δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαδικασία για τον επαναϋπολογισμό όπως είχε προβλεφθεί.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στους πρώην ασφαλισμένους στο ΙΚΑ όπου πάνω από δώδεκα χιλιάδες περιπτώσεις παραμένουν ανοιχτές ενώ αντίστοιχα ζητήματα υπάρχουν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ.
Οι διαφορές αυτές καλύπτουμε μέσα σε μεταγενέστερους χρόνου μπορεί να ανέλθουν μεταξύ τριών έως πέντε χιλιάδων € όμως γι’ αυτούς έχει προβλεφθεί μια αυτόματη αύξηση βάσει ποσοστιαίων στοιχείων.
Για παράδειγμα μ’ ένα χρόνο ασφάλισης επιτυγχάνει αύξηση κοντά στο ένα κόμμα μηδέν κι όταν πρόκειται επί σαράντα χρόνια φθάνει ως το εφτά κόμμα δυο %!
Eπανεξέταση αιτήσεων
Eπίσης υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ενστάσεων σε σχέση προς τις ήδη δοθείσες πληρωμές θωρώντας πολλές φορές πως γίνεται λάθος στην αποδοχή ενός περισσευμένου ποσού!
Μία άλλη ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι οι επικουρικές τεχνικών υπηρεσιών (ΔΕΚΟ) εξωτερικού εποχής,
Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται γύρω στις πενήντε χιλιάδες εργαζόμενοι ίσως γιατί δεν έγιναν σωστοί υπολογισμοί ως προς τη βασική προσαύξηση.
Ωστόσο δε φαίνεται ωστόσο παράθυρο ευκαιρίας ούτε πρόβλεψη νομοθεσίας όποτε τίθενται ερωτήματα κάτω απ’ τις αρμόδιες αρχές!
