11/07/2025

«Επείγουσα Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Αντιμετώπιση της Κρίσης στην Υεμένη»

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για την τακτική μηνιαία ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στην Υεμένη. Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Τομ Φλέτσερ και η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Yemen Aid Σάμερ Νάσερ θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την επιδεινούμενη πολιτική

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει για την Υεμένη

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη

Σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα διεξάγει τη μηνιαία συνεδρίασή του με σκοπό να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Υεμένη.Στην ενημέρωση θα συμμετάσχουν ο Ειδικός Απεσταλμένος Χανς Γκρούντμπεργκ,ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Τομ Φλέτσερ και η Σάμερ Νάσερ,ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Yemen Aid.Θα αναλύσουν την επιδεινούμενη πολιτική, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Αν και υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ηρεμίας μετά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ των Χούθι και των ΗΠΑ τον Μάιο, οι διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης παραμένουν σε αδιέξοδο εξαιτίας της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή. Ο προγραμματισμένος οδικός χάρτης για την ειρήνη που περιλάμβανε συνολική κατάπαυση πυρός καθώς και πολιτικά και οικονομικά μέτρα δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Οι συνεχείς επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ προσθέτουν μια αποσταθεροποιητική διάσταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση. Οι Χούθι δικαιολογούν αυτές τις ενέργειες ως ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν από τις 13 έως τις 24 Ιουνίου, οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους προς το Ισραήλ στις 13 και 16 Ιουνίου, παραδεχόμενοι ότι μία από αυτές τις επιθέσεις συντονίστηκε με το Ιράν. Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός που επετεύχθη στις 24 Ιουνίου μεταξύ των δύο χωρών, οι επιθέσεις από τους Χούθι συνεχίστηκαν προκαλώντας αντίποινα από το Ισραήλ.

Στις 7 Ιουλίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους υπό τον έλεγχο των Χούθι συμπεριλαμβανομένων λιμανιών στη Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι αντέτειναν εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ χωρίς να αναφερθούν θύματα μέχρι στιγμής. Επιπλέον, επανέλαβαν τις επιθέσεις τους κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή.

Στις 6 Ιουλίου ανέλαβαν την ευθύνη για την βύθιση ενός ελληνόκτητου πλοίου με σημαία Λιβερίας ενώ στις 7 του μήνα επιτέθηκαν στο MV Eternity C επίσης ελληνόκτητο πλοίο προκαλώντας τρεις θανάτους. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησαν τους Χούθι για αυτές τις ενέργειες.

– Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ καταδίκασε την επίθεση στο MV Eternity C λέγοντας: “Καταδικάζουμε τα χτυπήματα των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τους καλούμε να σεβαστούν πλήρως την απόφαση 2768 του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται ευρεία καταδίκη αυτών των ενεργειών στη ναυσιπλοΐα καθώς επίσης επαναβεβαίωση της σημασίας του Ψηφίσματος 2722 που απαιτεί μηνιαίες ενημερώσεις σχετικά με τις δράσεις των Χούθι στη θάλασσα πριν λήξει στις 15 Ιουλίου. Πολλά μέλη αναμένονται να υποστηρίξουν την ανανέωσή του ενώ θα υπάρξουν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση όλων πλευρών.

Η ανάγκη τήρησης διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων καθώς επίσης προστασία αμάχων και κρίσιμων υποδομών είναι ζητήματα που θα τονιστούν ιδιαίτερα σήμερα. Τα πλήγματα στα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας όπως αυτό της Χοντάιντα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς διαχειρίζεται σημαντικό ποσοστό εμπορικών εισαγωγών αλλά κι ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτή τη χώρα.

Mέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πιθανόν θα υποστηρίξουν επίσης την παράταση εντολής αποστολής UNMHA (Αποστολή Υποστήριξης Συμφωνιών) που λήγει στις 14 αυτού μήνα.
Ο κος Γκρούντμπεργκ πρόκειται να ενημερώσει σχετικά με συνάντηση που είχε στις αρχές αυτού μήνα στο ‘Αντεν με τον Πρωθυπουργό Σαλέμ Μπιν Μπουράικ όπου συζητήθηκαν περιφερειακές εξελίξεις αλλά κι ανάγκες προώθησης πολιτικών διαλόγων.
Ο οργανισμός είχε δηλώσει τότε ότι «ενίσχυσε» σχηματισμό κοινής αντιπροσωπευτικής ομάδας διαλόγου.
Θα δοθεί έμφαση στον άμεσο αίτημα «χωρίς όρους απελευθέρωση» όλων όσοι κρατούνται αυθαίρετα από τους Хούς στους τελευταίους μήνες.
Ο Τομ Φλέτσερ πρόκειται ν’ απευθυνθεί σχετικά μ’ ανθρωπιστική κρίση όπου περιοχές ίσως φτάσουν επίπεδα λιμού μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Προβλέψεις δείχνουν πως πάνω από18 εκατομμύρια άνθρωποι (52% πληθυσμού) μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν επισ food insecurity έως Φεβρουάριο ’26 λόγω συγκρούσεων κι οικονομικής ασφυξίας ενώ χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας μειώνεται συνεχώς.
Ο κος Φλέτσερ καλεί άμεσα στήριξη ύψους $1 δισεκατομμυρίου μέσω HNRP (Humanitarian Needs Response Plan) κυρίως στα $589 εκατομμύρια απαραίτητα για στήριξη τροφής.