«Επικίνδυνη Τρίτη: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς σε Πολλές Περιοχές»
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο,Τρίτη 08 Ιουλίου, στην Αττική, καθώς και σε περιοχές των περιφερειών Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)

Σημαντική Προειδοποίηση για Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς
Αύριο, Τρίτη 08 Ιουλίου, αναμένεται να υπάρξει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Αττική και σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Αυτή η εκτίμηση προέρχεται από το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που δημοσιεύεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Οι περιοχές που βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο είναι οι εξής:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Μεσσηνίας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Τρικάλων)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιοχή Αχαΐας)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους στις παραπάνω περιοχές ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν άμεσα σε τυχόν περιστατικά πυρκαγιών.
“Η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.”
Aυτό περιλαμβάνει την αποφυγή του καψίματος ξερών χόρτων ή υπολειμμάτων καθαρισμού καθώς επίσης τη χρήση μηχανημάτων που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα ή συσκευές συγκόλλησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση υπαίθριων ψησταριών και το κάπνισμα μελισσών κατά την αντιπυρική περίοδο.
“Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.”
Ωστόσο τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος με εναέριες επιτηρήσεις καθώς επίσης περιπολίες από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.
Eπιπλέον ενεργοποιείται σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές.
Συστάσεις προς τους πολίτες:
- “Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί…”
- “Να παρακολουθούν τις πληροφορίες…”
- “Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά…”
Tέλος η Пυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα ώστε όλοι μαζί να διαφυλάξουμε την ασφάλειά μας απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαιών.